Svjetskom trendu zamjene fosilnh goriva alternativnim pogonima na željeznici pridružila se i Francuska. Tako je francuski državni željeznički operater SNCF u suradnji s poznatim kanadskim proizvođačem željezničkih vozila i letjelica Bombardier započeo s ambicioznim projektom zamjene dizelskih vlakovima na baterije. U sklopu tog projekta pet postojećih dizelsko-motornih garnitura tipa AGC pregradit će se s dizelektričnog na pogon na punjive baterije

Tako pregrađeni baterijski vlakovi pod nazivom TER à batteries vozit će u regionalnom prometu, na području pet francuskih regija: Auvergna, Rhona i Alpe, Gornja Francuska, Nova Akvitanija, Okcitanija i Provansa, Alpe i Azurna obala. 


Baterijski vlakovi za regionalni promet

Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na 38 mil. eura, pri čemu spomenutih pet regija sudjeluju s po 5,4 mil. eura, SNCF sa 6 mil. eura i Bombardier s 5,5 mil. eura. Radovi na pregradnji garnitura obavit će se do kraja ove godine u Bombardierovim francuskim pogonima u Crespinu. Tipska ispitivanja vlakova očekuju se u 2022., a prve vožnje 2023. godine.

Projekt se uklapa u SNCF-ovu strategiju ozelenjavanja flote vlakova. Naime, od 30 000 km željezničkih pruga u Francuskoj na kojima se odvija promet, oko 55% nije elektrificirano. S druge strane, elektrificirane pruge u Francuskoj dijele se u dvije skupine: one pod istosmjernim naponom 1500 V i one pod izmjeničnim naponom 25 kV, za što postoje povijesni razlozi. Baterijski vlakovi tako će odlično poslužiti na neelektrificiranim prugama. 

Pri tome će se postojeći dizelski motori snage 1324 kW smješteni ispod poda vozila zamijeniti pogonom na litij-ionske baterije koje će se puniti podizanjem pantografa na elektrificiranom dijelu pruge i pri kočenju. Procjenjuje se da će doseg vlaka s jednim punjenjem baterije do kraja iznositi 80 km, što je upravo prikladno za regionalni promet, dok se vijek trajanja baterije procjenjuje na 10 godina. 


Veliki potencijal projekta

Takva pregradnja vlakova u Francuskoj ima veliki potencijal. Naime, u razdoblju 2004. - 2011. godine SNCF je naručio čak 700 garnitura tipa AGC, među kojima i 185 dizelsko-električnih s dvosustavnom izvedbom (dizel i 1500 V DC) i 140 dizelsko-električnih s trosustavnom izvedbom (dizel, 1500 V DC i 25 kV AC). 

S druge strane Bombardier je još 2016. godine započeo s razvojem baterijskih vlakova, a zanimljivo je da njegov željeznički dio upravo preuzima francuski konkuent Alstom. Kako će to utjecati na spomenuti projekt, nije još poznato, objavio je njemački prometni portal 'Urban Transport Magazine'.