"Građani i tvrtke pokazali su veliki interes za električna vozila te su do popodnevnih sati rezervirali ukupno 90 milijuna kuna poticaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zbog čega je Javni poziv privremeno zatvoren", izjavila je jučer Maja Rajčić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Fondu. 

Spominjući statistiku, Rajčić je rekla kako se oko 60 posto zahtjeva odnosi na one fizičkih osoba. 

Zaprimanje zahtjeva počelo je jučer u 8 sati preko prodajnih mjesta. FZOEU javlja kako je u manje od osam sati ukupno zaprimljeno 1.464 zahtjeva za sufinanciranje 1.950 vozila. 

Dvije trećine prijavljenih vozila su M1 kategorije, dakle osobni automobili za koje je prosječno traženo 63 tisuće kuna.

 

Minimalni predujam 

Zahvaljujući poticajima, neki od modela električnih automobila cjenovno su stali uz bok klasičnim automobilima iste klase, stoga ne čudi kako su među najprodavanijima bili oni srednje klase. Veliki interes bio je i za električne motocikle, za koje se moglo dobiti do 20 tisuća kuna. 

Nakon što su građani i tvrtke rezervirali tražene poticaje u roku od osam dana prijavitelji su dužni na račun prodajnog mjesta uplatiti obavezni minimalni predujam, a prodajno mjesto će u aplikaciju Fonda učitati račun za predujam i dokaz o primitku uplate od strane kupca. 

Nakon toga, kupcima će mailom stići potvrda o uspješnom dovršetku prijave na Javni poziv Fonda, a onima s potpunom i ispravnom dokumentacijom će na adresu stići i Odluka i Ugovor o sufinanciranju. Sredstva će se isplaćivati jednokratno, u roku od 30 dana od zaprimanja potpune dokumentacije za isplatu.

 

Izravna prijava 

U slučaju da u roku od osam dana određeni broj rezervacija ne bude potvrđen uplatom predujma, Fond će ponovno otvoriti javni poziv te će prodajna mjesta nastaviti sa zaprimanjem zahtjeva do ukupno raspoloživog proračuna. 

Sve informacije o otvaranju/zatvaranju Javnog poziva će biti pravodobno objavljene na stranicama www.fzoeu.hr i vozimoeko.fzoeu.hr

"Naš je cilj sredstva za kupnju energetski učinkovitih vozila dodjeljivati kontinuirano. Želimo doći u fazu da, poput nekih drugih članica EU-a, imamo trajno otvoreni poziv tako da se svatko tko se odluči na kupnju takvog vozila može u svakom trenutku izravno prijaviti", zaključila je Rajčić.