Jadarsku deklaraciju za međunarodnu solidarnost u borbi protiv eksploatacije litija i za zaštitu okoliša potpisali su u subotu Gornjim Nedeljicama predstavnici devet nevladinih organizacija iz Čilea, Njemačke, Portugala, Srbije i Španjolske. Dokument predstavlja temelj za međusobnu potporu, suradnju, razmjenu informacija i konkretnu pomoć protiv ekspanzije eksploatacije litija i drugih oblika ekstraktivizma izazvanih nepravednom energetskom tranzicijom motiviranom profitom, istaknuli su potpisnici deklaracije. 

Inicijatori Jadarske deklaracije i na taj način uspostavljene međunarodne suradnje su organizacija Eko društvena akcija i pokret Marš s Drine. Deklaraciju su potpisali Zlatko Kokanović u ime organizacije Ne damo Jadar iz Srbije, Cheila Rodrigues - Extinction Rebellion iz Portugala, Rafaela Aleixo - Fridays for the Future iz Portugala, Ramón Balcázar Morales - Observatorio Plurinacional de Salares Andinos iz Čilea, Alejandro Palamo Rey - Plataforma Salvemos la Montaña iz Španjolske, Robin Sommer - Sand im Getriebe iz Njemačke, Milica Damnjanović - Extinction Rebellion iz Srbije, Bojana Novaković - March from the Drina iz Srbije i Aleksandar Matković - EKO Social Action iz Srbije. Deklaraciju je podržala međunarodna organizacija Environmental Justice Atlas koja se bavi mapiranjem ekoloških borbi diljem svijeta. 

Otpor Rio Tinto i građanska solidarnost

Jadarska deklaracija simbolično je potpisana u Gornjim Nedeljicama, mjestu koje je našoj javnosti postalo poznato po otporu mještana i masovnim protestima protiv projekta Jadar za vađenje jadarita i rudnika litija Rio Tinto u Srbiji, priopćili su aktivisti. Navode kako Jadarska deklaracija ima za cilj uključiti širu javnost, aktiviste i druge organizacije u čvrstu međunarodnu mrežu organizacija kako bi se stvorila neophodna podrška svakom pojedincu u ostvarivanju univerzalnog ljudskog prava na zdrav okoliš, piše Balkan Green Energy News. 

Potpisnici deklaracije također smatraju da je solidarna mreža nužna zbog trenutnih nedostataka institucija, ali i odnosa među državama. Aleksandar Matković iz Eko društvene akcije rekao je da je početna ideja stvoriti međunarodnu mrežu organizacija prvenstveno iz zemalja u kojima se vadi litij ili se ta ruda na neki drugi način eksploatira, a koja će prvenstveno služiti za razmjenu informacija. Na taj način će imati bolji uvid koja tvrtka gdje eksploatira što, što će omogućiti međusobnu podršku aktivista i veću pozornost javnosti. 

"Ne damo svoju zemlju"

"Zajednica je korijen borbe i naša borba ovisi o tome da ta zajednica ne prodaje svoju zemlju. Jer sada ta zemlja ima cijenu. Važno je shvatiti da ova deklaracija nije protiv nečega, nego je deklaracija za nas, za mještane, za prirodu, rijeke, šume, za suradnju, prijateljstvo i potporu. Okupila nas je činjenica da smo svi protiv rudarenja i ekstrakcije litija na različitim razinama. A ovo što mi stvaramo je nešto novo, nešto uobičajeno i nema cijenu i Rio Tinto to ne može kupiti. Mislim da je to poanta, jer živi izvan sistema u kojem kapital funkcionira”, ističe Bojana Novaković, aktivistica pokreta Marš s Drine, koja smatra da je neoprostivo proglašavati tzv. "žrtvene zone" u kojima se uskraćuje pravo na čistu vodu, zrak i dobar život. "Litij je mineral, a ne izvor energije a u mediji se plasira bajka da će on zamijeniti fosilna goriva, što nema smisla", kaže ona.