Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Frane Barbarić i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara pustili su u rad jubilarnu 200. HEP-ovu punionicu električnih vozila, postavljenu na parkiralištu na križanju Varaždinske ulice i Ulice Domovinskog rata u Splitu

HEP-ova mreža ELEN punionica prostire se na području svih 20 županija i Grada Zagreba te pokriva sve autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i više otoka. 

Na HEP-ovim se punionicama istovremeno može puniti više od 400 električnih automobila, odnosno polovine svih registriranih električnih automobila u Hrvatskoj. 


Standardizirani priključci 

"Naša mreža punionica već danas omogućuje svim hrvatskim vozačicama i vozačima, korisnicima električnih automobila, da nesmetano putuju do bilo kojeg odredišta u Hrvatskoj. Samo u posljednjih godinu dana postavili smo više od sto punionica. I to je pokazatelj koliko smo ubrzali realizaciju investicija u HEP-u. Zahvaljujući takvom pristupu, procjenjujemo da ćemo ove godine imati rekordnu realizaciju investicija, iznad četiri milijarde kuna", izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a. 

Nova splitska ELEN punionica, ukupne snage 93 kW, omogućava istovremeno punjenje dvaju automobila. Punionica ima sva tri standardizirana priključka kako bi je mogla koristiti sva dostupna električna vozila na tržištu, priopćeno je iz HEP-a. 

Osim te punionice, HEP je u suradnji s Gradom Splitom postavio i pustio u rad i punionice u Ulici Antuna Branka Šimića te Putu Brodarice. Na temelju potpisanog sporazuma o suradnji, postavit će se još 22 punionice.

 

Hvar, Brač i Vis 

"Split je zeleni grad koji želi biti dio zelenog društva, a upravo postavljanje električnih punionica u našem gradu dio je te zamisli. Također, to nije moguće bez suradnje s raznim dionicima u Hrvatskoj, a upravo je HEP jedan od najvažnijih. Ove tri novootvorene punioce kao i dodatnih 22 koje će biti puštene u rad do kraja godine, zalog su za još bolju suradnju HEP-a i Grada Splita i na drugim planovima, ponajprije na razvojnim projektima koji su dio Smart cityja, pravca u kojemu želimo ići“, izjavio je Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita. 

HEP je na području Splitsko-dalmatinske županije do sada postavio ukupno 19 punionica, uključujući dvije na Hvaru i tri na Braču, a planira ih postaviti još 27, uključujući dvije na Visu. 

Ukupno je ovaj investicijski ciklus postavljanja punionica na području Splitsko-dalmatinske županije vrijedan 12 milijuna kuna. 


Komercijalizacija usluge 

"S najviše hidroelektrana na svom području, Splitsko-dalmatinska županija oduvijek prednjači u korištenju obnovljivih izvora u Hrvatskoj. Daljnji iskorak je napravljen na Visu gdje je zahvaljujući sunčanoj elektrani otok postao energetski samoodrživ. Drago mi je da HEP u tom smjeru ide i na otoku Hvaru. Također, zahvaljujući HEP-u imamo priliku biti među predvodnicima i što se tiče infrastrukture za električna vozila", izjavio je Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije. 

Postavljanje 200 ELEN punionica diljem Hrvatske, HEP je financirao vlastitim sredstvima te sredstvima iz EU fondova kroz projekte EAST-E, NEXT-E te bigEVdata. 

Korištenje HEP-ovih ELEN punionica još je uvijek besplatno, a komercijalizacija usluga uslijedit će nakon što se testiraju sve mogućnosti usluge korisnicima i razrade modeli naplate.