U organizaciji dvije inovativne hrvatske tvrtke održana je stručni skup na temu elektromobilnosti u Hrvatskoj i svijetu pod nazivom 'Današnji trenutak u EU i pregled stanja u EU'. Na svojevrsnu mini konferenciju, odnosno sastanak pozvani su bili svi ključni čimbenici iz područja elektromobilnosti, a prije svega hrvatski proizvođači opreme. Pozivu organizatora, tvrtki Mobilisis i Lobis, odazvali su se brojni sudionici iz gospodarstva, politike i razvojno-inovacijskih organizacija. Tako su sudjelovali predstavnici tvrtki kao što su Ducati komponenti, Solvis, Kopitehna, ITAS, Eccos inženjering, PIREAX, HEP, HT, A1, Siemens, ali i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Energetskog instituta Hrvoje Požar, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. To je ujedno bio nastavak suradnje s Hrvatskom gospodarskom komorom i inicijativom za osnivanje Radne skupine za e-mobilnost pri HGK-u, što su pokrenuli mr. sc. Marija Šćulac Domac i mr. sc. Igor Grozdanić.

Na skupu je ukazano na važnost teme elektromobilnosti, a posebice na ostvarivanje ciljeva nedavno donesenog Europskog zelenog plana s gledišta niskougljičnih politika u prometu, što je primjenljivo na hrvatske strateške. Isto tako, bilo je riječi i o važnosti elektromobilnosti u energetskoj strategiji. Predstavljeni su i javni pozivi FZOEU-a za poticanje nabave ekološki prihvatljivih vozila i gradnju punionica električnih vozila. Uz to, u diskusijama su razmijenjena iskustva i ukazano je na potrebu intenzivnijeg i organiziranijeg razvoja infrastrukture i regulative, ali i izrade najpristupačnijeg tarifnog modela naplate punjenja električnih vozila.

Zaključeno je da u Hrvatskoj postoji razvojni i proizvodni potencijal koji se može nositi s izazovima trendova u prometu i to ravnopravno sa svjetskim proizvođačima i davateljima usluga, dapače može ponuditi rješenja i na trećim tržištima. U tom pravcu su dogovorene daljnje aktivnosti.