Izvršni direktor Audija je izrekao svoj stav prema fosilnim gorivima i prelaska autoindustrije na elektromobilnost. Europski proizvođači automobila trebali bi do 2040. godine potpuno napustiti fosilna goriva, rekao je izvršni direktor Audija Markus Duessmann. "Budimo hrabri kao Europljani i preuzmimo na sebe potpuno odustajanje od fosilnih goriva od 2040.", rekao je prvi čovjek Audija na konferenciji za novinare. "Svu energiju moramo uložiti u električna vozila na baterije", dodao je. 

Praktički svaki međunarodni proizvođač automobila predstavlja automobile na baterije, a plug-in hibridne opcije sve su više dio linija modela. No neke su automobilske tvrtke otišle dalje i postavile datume kada će proizvoditi samo "elektrificirane" automobile (baterije i hibride) i/ili čista električna vozila. Drugi su postavili okvirne datume kada će prestati razvijati motore s unutarnjim izgaranjem, dok su neki već stali.

Kako dišu proizvođači

Audi planira prestati prodavati automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem od 2033. godine, a Volkswagen, u čiju grupu Audi spada, namjerava to učiniti od 2035. u Europi, a kasnije u Kini i Sjedinjenim Državama. U Europi bi 70% prodaje VW-a do 2030. trebala činiti elektrificirana vozila, dok bi 2026. trebala biti zadnja s proizvodnjom vozila s motorom na unutarnje sagorijevanje. Neki proizvođači automobila poput BMW-a upozoravaju da bi fokusiranje isključivo na proizvodnju električnih vozila moglo biti prerano, dok je potražnja za klasičnim automobilima i dalje velika. 

Prema posljednjim podacima europske agencije za okoliš EEA u 2020. broj novo registriranih električnih auta u godinu dana povećan je s 3,5% na 11% novih auta. Kad je riječ o kamionetima, registracija se povećala s 1,4% 2019. na 2,2% 2020. U apsolutnim brojkama riječ je o oko 800.000 automobila, te skoro 30.000 kamionta. Najveći porast vidljiv je u Norveškoj (75%), na Islandu, Švedskoj i Nizozemskoj. 
nova era prometa