Tvrtka Wiener Stadtwerke, bečki komunalni holding zadužen za energetiku, promet i nekretnine, pristupila je Europskom savezu za čisti vodik (ECHA). Radi se o inicijativi koju je Europska komisija pokrenula u srpnju ove godine s ciljem poticanja proizvodnje vodika iz obnovljivih izvora i širenje njegove primjene do 2030. Vodik je jedan od važnih čimbenika u postizanju cilja klimatske neutralnosti EU-a do 2050. godine. Može se koristiti u energetici, industriju i prometu, a klimatski je prihvatljiv jer pri korištenju ne emitira ugljikov dioksid pa može značajno doprinijeti dekarbonizaciji. 

Tako ECHA okuplja industrijske tvrtke, državna i lokalna javna tijela, organizacije civilnog društva i druge sudionike i otvorena je svim javnim i privatnim čimbenicima koji djeluju na području vodikovih energetskih tehnika i žele dati doprinos ostvarenju ciljeva iz njezine strategije.

Uključivanje Beča u ECHA-u i razmjena ideja s istomišljenicima iz Europe logičan su potez bečke gradske uprave. Uostalom, bočka gradska tvrtka za javni prijevoz Wiener Linien je još tijeko ljeta u probnu vožnju pustilo autobus na vodik, a do kraja 2024. godine očekuje se deset takvih vozila na bečkim ulicama, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča.