Ako Europska unija želi postići klimatsku neutralnost do 2050., u idućih 10 godina, točnije, do 2030. na Starom kontinentu bit će potrebno izgraditi oko tri milijuna javnih punionica električnih automobila. Jer, tada će europskim cestama prometovati oko 44 milijuna električnih vozila, pokazuje novo istraživanje organizacije Transport & Environment (T&E). 

To je 15 puta više od otprilike 185 000 javnih mjesta za punjenje koja su trenutačno dostupna u EU i koja su dovoljna za sadašnju flotu 'električara'. 

U taj projekt, procjenjuju analitičari, uložit će se oko 20 milijardi eura tijekom 11 godina. 


Tržišne prilike 

Lucien Mathieu, analitičar za promet i okoliš u T&E-u, ističe kako je 'Green Deal' (zeleni plan) za prijevoz moguć isključivo uz razvoj infrastrukture s nultom emisijom. To znači ulaganje u mrežu javnih punionica, posebice kućnih i punjača na poslu, a ne u izgradnju novih cjevovoda za fosilna goriva. 

"Prelaskom na električna vozila europskoj industriji otvorit će se više milijardi eura vrijedne tržišne prilike za projekte koje obuhvaćaju rad mreža te proizvodnju, gradnju i održavanje javnih punionica. EU mora učiniti sve što je moguće u borbi protiv klimatskih promjena, istovremeno podupirući otvaranje radnih mjesta u Europi", napomenuo je.