Ni Rusija nije ostala po strani kada je riječ o vlakovima na vodik. Projekt razvoja vlaka koji koristi gorivne članke za proizvodnju električne energije za pogon elektromotora vodi konzorcij u kojem sudjeluju ruska državna željeznička tvrtka RŽD, strojograđevna industrija TransMašHolding (TMH) i nuklearnoenergetska tvrtka Rosatom

Projekt je trenutačno u fazi izrade projektne dokumentacije, a vlak bi prve putnike trebao prevesti 2024. godine. Pri tome će se kao poligon za ispitivanje koristiti željeznička mreža na otoku Sahalinu na ruskom Dalekom istoku. Na Sahalinu će se tako stvoriti klaster vodika punog ciklusa: s proizvodnjom, pohranom i primjenom. U prvoj fazi projekta trebalo bi biti proizvedeno sedam garnitura vlakova, pet dvodjelnih i dvije trodjelne. 

Razvoj vlaka na vodik temelji se na platformi dizelskog vlaka RA-3 Orlan koji inače proizvodi TMH, a po ruskim prugama već voze 132 takve garniture. Neki tehnički aspekti novog vlaka već su poznati. Tako će glavni elementi postrojenja na vodik biti smješteni na krovu, vučna jedinica omogućit će i iskorištavanje energije kočenja, a okretna postolja bit će pogonjena suvremenim mikroprocesorskim elektromotorima. Cijena takvog vlaka na vodik procjenjuje se na 2,1 mil. eura, što je 1,5 skuplje od dizelske izvede RA-3 Orlana. No, ključni cilj projekta je smanjiti negativni utjecaj na okoliš, čime se RŽD sustavno bavi već godinama, objavio je ruski portal 'Yandex Zen'.