Tvrtka Siemens Mobility, dio skupine Siemens zadužen za proizvonju vlakova i drugih prometnih rješenja, na prugama u Bavarskoj i Badenu i Württembergu provodit će ispitivanja svojih vlakova na vodik. Za ispitivanja u Bavarskoj, koja će se provoditi na pruzi Augsburg - Füssen potpisan je ugovor s bavarskim Pokrajinskim ministarstvom za gospodarstvo i promet. Ispitivanja bi trebala započeti sredinom 2023. godine i očekuje se da će trajati 30 mjeseci, a provodit će se u suradnji s lokalnim željezničkim operatorom Bayerische Regiobahn (BRB).


Za tri godine u redovnom prometu

Novi vlakovi na vodik se razvijaju na osnovi postojećih vlakova serije Mireo Plus H. Predviđeni su za vožnju po neelektrificiranim prugama i s jednim punjenjem imat će doseg 800 km. Glavni elementi pogona i dva svežnja gorivnih članaka nalaze se na krovu vlaka. Očekuje se da vlakovi izađu iz proizvodnih pogona i budu predstavljeni na proljeće 2022., a nakon provedenih ispitivanja očekuje se da u redoviti putnički promet uđu u siječnju 2024. godine. 


Važna je i infrastruktura za vodik

No, to nije sve jer su Siemens i njemački državni željeznički operator Deutsche Bahn prošle godine krenuli u projekt razvoja ne samo vlakova na vodik, već i infrastrukture za punjenje pod nazivom 'H2goesRail'. Ispitivanja takvih rješenja bit će provođena na prugama oko grada Tübingena, za što su potporu pružili pokrajinska vlada Baden i Württemberga i Savezno ministarstvo prometa i digitalne infrastrukture (BMVI).

Pri tome DB razvija novi tip postaja za punjenje vlakova vodikom, koje će omogućiti isto vrijeme punjenja kao i za dizelske vlakove, odnosno svega 15 min. Vodik će se proizvoditi na području Tübingena, uz primjenu električne energije koju iz obnovljivih izvora proizvodi DB-ova energetska podružnica DB Energie, dok će se održavanje vlakova provoditi u za tu svrhu djelomično rekonstruiranim željezničkim radionicama u Ulmu.

Ispitivanja će se provoditi 2024. godine, na prugama koje povezuju Tübingen, Horb i Pforzheim, pri čemu će se zamijeniti dizel-električne garniture, a očekeuje se da će se time ekvivalentne emisije ugljičnog dioksida smanjiti za oko 330 t godišnje. Inače, DB u svojoj floti ima čak 1300 dizel-električnih putničkih garnitura, a oko 40% njemačkih pruga (ili 33 000 km) po kojima obavlja putnički promet nije elektrificirano. Stoga je vodik najjednostavniji način da DB postane ugljično neutralan. 

Ukupno, u Njemačkoj danas ima 2500 dizel-električnih putničkih garnitura, za koje se očekuje da u narednim desetljećima budu zamijenjeni takvim vlakovima na vodik ili baterijskim vlakovima. 


Opsežan razvojni projekt

Pogon vlakova na vodik Siemens razvija u suradnji s poznatim kanadskim proizvođačem gorivnih članaka Ballard Power Systems. Taj je projekt započeo još 2018. godine i u njemu kao istraživački partner sudjeluje Rajnsko-vestfalska visoka tehnička škola u Aachenu (RWTH), a s oko 12 mil. eura u sklopu 'Nacionalnog inovacijskog programa za vodik i gorivne članke' podupire ga BMVI, objavio je njemački prometni portal 'Urban Transport Magazine'.