Unatoč činjenici da se sve više gradova širom svijeta (osobito u SAD-u) okreće uvođenju tramvaja kao učinkovitog i ekološkog sredstva javnog prijevoza, jedan grad u Njemačkoj nedavno je morao odustati od takvog projekta. Građani Wiesbadena, glavnog grada Savezne pokrajine Hessen, s velikom većinom glasova, čak 61%, na referendumu koji je održan 1.11.2020. godine odbili su projekt CityBahn.

Radilo se o projektu koji je pripreman više godina i kojemu je cilj bilo ponovno uvođenje tramvajskog prometa koji je u gradu ukinut 1955. godine. Pri tome je bila predviđena izgradnja jedne linije duljine 35 km koja bi prolazila kroz cijeli grad i većinom iskorištavala trasu nekadašnje željezničke pruge, a u konačnici bi se povezala s tramvajskom mrežom u Mainzu, na drugoj obali Rajne. Vrijednost projekta bila je procijenjena na 426 mil. eura.

Ipak, građani su smatrali da taj projekt neće značajnije doprinijeti ni rješavanju prometnih problema ni smanjenju onečišćenja. S druge strane, vizbadenski gradski prijevoznik ESWE u svojoj floti od 271 autobusa koji voze na ukupno 41 liniji gradskog i prigradskog prijevoza ima i 56 električnih autobusa marke eCitaro. Uz to, dugoročno je predviđena zamjena svih dizelskih autobusa u floti baterijskim električnim i autobusima na vodik, izvijestio je njemački prometni portal 'Urban Transport Magazine'.