Hrvatska tvrtka Rasco koja proizvodi opremu za komunalno održavanje predstavila je Lynx, kompaktnu gradsku vakuumsku čistilicu. "Lynx je zapravo veliki usisavač koji kruži gradom i skuplja otpatke, i proizvod je koji se koristi u svim godišnjim dobima. Za njime postoji velika potražnja na tržištu, trenutačno brojimo potražnju u tisućama komada. Kroz planirano ostvarivanje prihoda od prodaje Lynx-a i rezultate ovog projekta koji će se provoditi do 2025. namjeravamo zaposliti 17 novih zaposlenika te očekujemo porast prihoda od izvoza za više od 50 posto", naglasio je predsjednik Uprave Rasco-a Ivan Franičević, dodajući kako do 2020. tvrtka planira uložiti 71 milijun kuna kako bi proširila svoju ponudu u poslovna područja koja ne ovise o klimatskim promjenama. 
"Investicije i inovacije, rast zaposlenosti i razvoj gospodarstva, ciljevi su koji doprinose društvu u cijelosti, a ne samo pojedinom poduzetniku. Svojim proizvodima i rješenjima pridonijeli smo ostvarenju tih ciljeva i uspjeli ostvariti status jednog od vodećih europskih proizvođača opreme za komunalno održavanje", tvrdi Franičević, dodajući kako će, osim s klasičnim dizelskim motorom, Lynx biti dostupan i u električnoj izvedbi te će tako doista ekološki čistiti ulice.
Električni pogon svoje nove čistilice Rasco razvija u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, u okviru trajno otvorenog poziva 'Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja' financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Rasco je za svoju novu čistilicu u sklopu ovog poziva dobio gotovo 16 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a tvrtka i druge svoje poslovne ideje često realizira u sklopu EU sufinanciranih projekata. Kroz jedan takav financirali su i ulaganje u poboljšanje informacijsko telekomunikacijske tehnologije kako bi poboljšali poslovne procese. 
Koliko su nove tehnologije važne za ovu podravsku tvrtku, dovoljno govori podatak da još od 2006. dio proizvodnog procesa obavljaju - roboti. "Kako bismo postali još bolji, potreban nam je dodatni prostorni i strojni kapacitet. Pomaže nam razvoj informacijske tehnologije, automatizacija procesa u proizvodnji, a za sve to potrebni su izvori financiranja. Tu nam znatno mogu pomoći bespovratna sredstva iz fondova EU", kaže Franičević. 
Trenutačno, Rasco ima 380 zaposlenih u četiri države te više od 70 različitih proizvoda. Ova podravska tvrtka više od 80 posto prihoda ostvaruje izvozom. Godine 2012. malim univerzalnim vozilom poznatijim kao Muvo ušli su u segment komunalnog tržišta, a danas su u tvrtki usmjereni na razvoj nove generacije opreme za čišćenje javnih gradskih površina.