Europska unija (EU) lani je izvezla približno 5,2 milijuna, a uvezla tri milijuna automobila koje koriste benzinska i dizelska goriva te hibridnih i električnih vozila. 

Najviše izvezenih vozila ili 64 posto bila su ona s motorom s unutarnjim izgaranjem koja kao pogonsko gorivo koriste benzin. Zatim, slijede automobili koji koriste dizelsko gorivo (22 posto) te električna i hibridna električna vozila (14 posto), objavio je statistički ured Europske unije Eurostat. 

S druge pak strane, više od polovice uvezenih vozila su ona na benzinska goriva (53 posto), a gotovo trećina (30 posto) električni i hibridni automobili. Na automobile koji koriste dizelska goriva otpadalo je 18 posto uvoza u EU.

 

Klasični hibridi 

Kada se detaljno promatra 725 tisuća izvezenih električnih i hibridnih vozila tada se primjećuje kako gotovo polovica otpada na klasične hibride bez mogućnosti punjenja električnom energijom (49 posto), a približno četvrtina na električna vozila (27 posto). 

Udjel plug-in hibrida s mogućnošću punjenja iznosio je 24 posto. 

Zatim, od 892 tisuće uvezenih električnih i hibridnih automobila, polovica su bili klasični hibridi (50 posto), trećina električna vozila (34 posto), dok su plug-in hibridi činili preostali udjel od 16 posto.

 

Ujedinjena Kraljevina i SAD 

Posebice je zanimljivo istaknuti kako izvoz električnih i hibridnih automobila iz EU-a bilježi gotovo peterostruki rast sa 150 tisuća izvezenih automobila u 2017. na 725 tisuća u 2020., dok je uvoz gotovo utrostručen - s 301 tisućom uvezenih vozila u 2017. na 892 tisuće u 2020., javlja Eurostat

Glavno izvozno odredište za električne i hibridne automobile bila je Ujedinjena Kraljevina (39 posto izvezenih automobila). Zatim, slijede Sjedinjene Američke Države (16 posto), Norveška (10 posto) i Kina (devet posto). 

Gotovo polovica uvezenih električnih i hibridnih električnih automobila u EU je stiglo iz Japana i SAD-a (svaka zemlja po 23 posto) te potom iz Južne Koreje (15 posto), Ujedinjene Kraljevine (14 posto), Turske (10 posto) i Kine (devet posto).