Jadrolinija je prvi put pokrenula postupak nabavke potpuno električnih brodova koji će prevoziti putnike na dubrovačkom, šibenskom i lošinjskom području, potvrdio je predsjednik uprave nacionalnog brodara David Sopta. Pokrenut je postupak prethodnog savjetovanja, u sklopu postupka javne nabave triju brodova, dužine do 55 metara i kapaciteta prijevoza minimalno 370 putnika, s poptuno električnim pogonom, piše Novi list. 

Novi brodovi održavat će linije između Dubrovnika i okolnih otoka, odnosno Elafita, kao i između Šibenika i dijela okolnih otoka te Malog Lošinja, Unija, Suska, Srakana i Ilovika. Zamijenit će već legendarne brodove Jadrolnije Postira, Tijat i Premuda, koji su među najstarijima u floti nacionalnog brodara, neki od njih izgrađeni još pedesetih godina prošlog stoljeća. 

Dizel... za svaki slučaj

Svi brodovi bit će opremljeni i dodatnim klasičnim, dizelskim motorima, uz sustav batrerija i elektromotora, za slučaj lošeg vremena ili bilo kakve druge situacije u kojoj će električnu struju za pogon trebati proizvoditi na samom brodu. U normalnim okolnostima baterije novih brodova punit će se prilikom svakog pristajanja u luku, zbog čega je Jadrolinija već pokrenula dogovore s HEP-om i lokalnim lučkim upravama. 

U idealnom slučaju, ovisno o mogućim žalbama u natječajnom postupku, brodovi bi trebali biti porinuti u roku od oko dvije godine. Jadrolinija gradnju ovih brodova namjerava financirati putem fonda Nacionalnog plana za oporavak i otpornost, kao što je već u više navrata bilo najavljivano, predsjednik Uprave David Sopta ističe da je ovo tek prvi korak u sveobuhvatnoj obnovi flote u narednim godinama, kojim Jadrolinija jasno pokazuje u kom smjeru želi razvijati flotu, a sve u skladu sa smjernicama vlade i Europske komisije.