Globalni proizvođači automobila planiraju povećati ulaganja u tehnologiju električnih automobila za 300 milijardi dolara u idućih 10 godina, a gotovo polovina tog iznosa bit će usmjerena u Kinu, pokazuje Reutersova analiza. 
Kina i druge zemlje uvode dodatna ograničenja za benzinske i dizelske motore, pa su kompanije ubrzale proces prijelaza na električne automobile. Tako su prije godinu dana proizvođači najavljivali da planiraju uložiti 90 milijardi dolara u razvoj električnih vozila. U međuvremenu se ta brojka popela na 300 milijardi dolara kako bi se stvorili uvjeti za masovnu proizvodnju električnih vozila u Kini, Europi i Sjevernoj Americi. Iznos nadmašuje vrijednost gospodarskih aktivnosti u Egiptu i Čileu, primjećuje Reuters. Agencija je došla do tog iznosa analizom investicijskih i budžeta javne nabave, koje je u protekle dvije godine objavilo 29 vodećih proizvođača automobila u svijetu, većinom iz SAD-a, Kine, Japana, Južne Koreje, Indije, Njemačke i Francuske, prenosi SEEbiz
Gotovo trećina ukupne potrošnje, oko 91 milijarde dolara, otpada na grupu Volkswagen, koja se agresivno nastoji distancirati od skandala s krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova iz dizelskih automobila. VW-ov plan elektrifikacije uključuje kapacitete na tri kontinenta za proizvodnju do 15 milijuna električnih vozila do 2025. godine, uključujući 50 električnih i 15 hibridnih modela. U konačnici njemačka kompanija namjerava potrošačima ponuditi elektrificirane verzije svih 300 modela u globalnom portfelju koji uključuje 12 brendova. U usporedbi s tim planovima Daimlerove ambicije djeluju skromno budući da je taj proizvođač najavio ulaganja od 42 milijarde dolara. Usporedbe radi, vodeći američki proizvođač General Motors najavio je da na razvoj električnih i visoko automatiziranih automobila planira potrošiti osam milijardi dolara.