Električna vozila i HŽ Putnički prijevoz (HŽPP) potpisali su prošli tjedan Ugovor o kupoprodaji 21 elektromotornog vlaka i to 11 elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski promet (EMV GPP) i 10 elektromotornih vlakova za regionalni promet (EMV RP). Riječ je o niskopodnim vlakovima koji omogućavaju brzu izmjenu putnika i prilagođeni su osobama sa smanjenom pokretljivošću. 

Vozila su opremljena sustavom informiranja putnika, videonadzorom i bežičnim pristupom internetu, a putnici imaju prostor za bicikle i dodatnu prtljagu. Nabava novih elektromotornih vlakova unapređuje kvalitetu prijevozne usluge, pouzdanost i raspoloživost vozila, uz mnogo niže operativne troškove i mogućnost povećanja frekvencije vlakova i broja putnika, a novi vlakovi doprinose i smanjenju onečišćenja okoliša te uštedi energije. 

Domaći proizvod


U vlak je ugrađena sofisticirana oprema – rezultat vlastitog razvoja u kojem je sudjelovalo više društava Grupe KONČAR. Ukupna vrijednost Ugovora iznosi 844,7 milijuna kuna. 

Proizvodnja novih elektromotornih vlakova bit će financirana sredstvima iz EU fondova u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020. (85%) i Državnog proračuna RH (15%). Rok isporuke prvoga elektromotornog vlaka za gradsko-prigradski prijevoz je 24 mjeseca po potpisivanju Ugovora nakon čega će biti isporučeno još 10 vlakova za gradsko-prigradski prijevoz te će uslijediti isporuka 10 vlakova za regionalni prijevoz. Krajnji rok isporuke svih vlakova je prosinac 2023. godine

Potpisom ugovora nastavljena je suradnja KONČARA i HŽ Putničkog prijevoza na modernizaciji i unapređenju željezničkog voznog parka, a novi vlakovi u skladu su s najvišim svjetskim standardima sigurnosti i kvalitete te potvrda da mogu konkurirati najvećim svjetskim proizvođačima tračničkih vozila.