Automobilska industrija u sljedećih 20 godina značajno će se promijeniti, a natruhe te metamorfoze primjećuju se već i danas. Jer, ponajprije, povećava se udjel električnih automobila na prometnicama diljem svijeta i sve je više onih vozila koja razmjenjuju razne informacije s vozačem, ali i okolinom. 

Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a koji je uz Jutarnji list organizirao Croatia E-mobility Forum kako bi se potakula javna rasprava o izazovima elektromobilnosti i stvorila platforma za promišljanje o tržišnim modelima, regulativama i politikama koje su nužne za odgovarajuću primjenu nadolazećih promjena, istaknula je kako se, prema procjenama OECD-a, u električnim vozilima trenutačno vozi 3,1 milijun putnika. 

Europska unija, tako i Hrvatska, potiču elektromobilnost. "A tri najveća izazova su razvoj infrastrukture, doseg takvih vozila i njihova cijena", kazala je. 

Autonomna vozila 

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila, napomenuo je kako su autonomna vozila te elektrifikacija, međusobna internetska povezanost i dijeljenje automobila zapravo četiri ključna nadolazeća trenda u automobilskoj industriji. Kao primjer naveo je upravo dijeljenje vozila što je danas, može se reći, dio taksi usluge. Cijena taksi vožnje po prijeđenoj milji u SAD-u stoji oko 2,2 dolara, a najviše od toga, točnije 70 posto, otpada na cijenu vozača. Zahvaljujući autonomnom električnom vozilu cijena taksi usluge bit će primjetno povoljnija za korisnika, smatra on. Stoga će mnogi u onim urbanim sredinama koje će nuditi takve usluge sasvim sigurno odlučiti koristiti ih, istaknuo je. 

Proaktivan pristup 

Automobilsku industriju danas čine i proizvođači softvera, zatim baterija za električna vozila, senzora za autonomnu vožnju i dr. Hrvatska, dodaje Rimac, još uvijek nije među onim državama u koje bi ulagali takvi i drugi dobavljači dijelova za auto-industriju. Naime, Hrvatska od izvoza uprihodi 13 milijardi dolara, a od toga manje od milijarde dolara otpada na automobilsku industriju. 

"Primjerice, prihod Slovačke od izvoza iznosi 78 milijardi dolara, a od toga 20 milijardi dolazi od automobilske industrije", naglasio je. 

Jedno od rješenja je proaktivan pristup tome, jer nije dovoljan sastanak potencijalnog ulagača s državnim vrhom. "Investitore zanimaju konkretne brojke i mjere. Razgovor nije dovoljan", istaknuo je, dodajući kako unatoč nekim propuštenim prilikama još uvijek možemo uskočiti u taj vlak.

Važno je naglasiti kako Rimac Automobili uskoro očekuju još jednog velikog investitora. Međutim, osnivač kompanije nije htio otkrivati detalje o tome. "Više o tome saznat ćete za koji tjedan", napomenuo je Mate Rimac. 

Najbrži prst 

U sklopu Foruma održana je, među ostalim, panel-rasprava pod nazivom Strujni udar. 
Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetike, kazao je kako se elektromobilnost, među ostalim, potiče i kontinuitetom. Tako je i FZOEU s poticajima za električna vozila krenuo vrlo pažljivo s 12 milijuna kuna. Ove godine poticaji su uvećani na 17 milijuna kuna. "Kontinuitet želimo održati i u idućim godinama", naglasio je. 

Branko Kondić, izvršni direktor LMG Autokuće, također smatra kako je potreban kontinuitet u tome, ali ne po principu najbrži prst. "Jer, problem je što natječaj traje jedan dan i remeti tržište. On bi, naime, trebao trajati dulje vrijeme", napomenuo je. 

Robert Gogić, voditelj homologacije i zaštite okoliša u tvrtki Porsche Croatia, istaknuo je kako zbog visoke cijene električnih vozila valja iznaći i neke druge izvore financiranja kako bi se poticala njihova kupnja. 

Zvonimir Marinović, pomoćnik ravnatelja Carinske uprave, kazao je kako se pri unosu e-vozila u Hrvatsku ne plaća trošarina te je smanjena ona za plug-in hibride. "Država je, dakle, po tom pitanju već nešto napravila i to nećemo mijenjati", zaključio je.