Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dugoročnim zajmom od 28 milijuna dolara podržava tvrtku Solus Advanced Materials iz Južne Koreje u gradnji tvornice ultratankih bakrenih folija za baterije električnih vozila u gradu Tatabánya, u sjeverozapadnoj Mađarskoj

Radi se o prvom pogonu u Europi za proizvodnju bakrene folije koja se koristi za baterije električnih automobila. Taj pogon će opskrbljivati bakrenom folijom europske proizvođače baterija na Starom kontinentu. 

Europska unija, nije novost, želi do 2050. godine postići klimatsku neutralnost. Prelazak na elektromobilnost ključni je element u smanjenju emisije CO2 i postizanju klimatskih ciljeva. Tome će pridonijeti i nova tvornica u Mađarskoj, izvijestio je EBRD

Budući da se u potpunosti oslanja na otpadni bakar, tvornica će također pridonijeti i kružnom gospodarstvu.

 

Čišći svijet 

"Zadovoljstvo nam je financirati ovaj projekt, koji označava još jedan korak naprijed u ozelenjivanju gospodarstva i unaprjeđenju elektromobilnosti. U potpunosti podržavamo rast Solus Advanced Materialsa i njegov doprinos tome da Mađarska postane središte europske industrije baterija za električna vozila", izjavio je Frederic Lucenet, voditelj za industriju u EBRD-u. 

"Izgradnja tvornice u Mađarskoj značajna je prekretnica za Solus i vjerujemo kako će podrška EBRD-a ojačati našu strategiju rasta i pridonijeti bržem prelasku na električna vozila i čišćem svijetu za sve nas", rekao je Keunman Kwak, financijski direktor u tvrtki Solus Advanced Materials.