Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Siniša Kukić sudjelovao je jučer na plenarnoj sjednici Udruženja trgovine motornim vozilima, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK). 

"Distributeri vozila važna su karika u našem novom modelu sufinanciranja energetski učinkovitih vozila", rekao je, iskazavši zadovoljstvo ovogodišnjom iznimno uspješnom suradnjom Fonda, HGK i distributera. 

"Drago nam je što su naši poticaji omogućili građanima i tvrtkama iz privatnog i javnog sektora da se lakše odluče za alternativu klasičnim vozilima te im odobrili sufinanciranje za oko dvije tisuće novih, energetski učinkovitih vozila. Međutim, tranziciju prometnog sustava u energetski učinkovitiji potrebno je dodatno ubrzati, s obzirom na to da bi nam do 2050. godine 35 posto voznog parka trebalo biti električno", istaknuo je.

 

Značajan oporavak 

Josip Zaher, potpredsjednik HGK, ustvrdio je kako je iza nas turbulentno razdoblje, kojeg su obilježila brojna događanja i oscilacije, javlja FZOEU

"Tijekom 2019. godine prodano je gotovo 63.000 novih vozila i 82.000 rabljenih. Međutim, tijekom 2020. je uslijedio snažan pad sa samo 36.000 prodanih novih i 58.000 rabljenih vozila. U ovoj se godini bilježi značajan oporavak, tako da je već sad prodano gotovo 34.600 novih i 43.000 rabljenih vozila, što nam daje za pravo vjerovati kako će se trend nastaviti i do kraja godine, ako se situacija s globalnim lancima opskrbe i dijelovima popravi", napomenuo je. 

Građani i tvrtke u sklopu nedavnog javnog poziva za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila mogli su se prijaviti na 260 prodajnih mjesta diljem zemlje. 

"Dostupan proračun je bio rezerviran u nepunih osam sati. Nakon evaluacije prijava, sklopljeno je 1350 ugovora vrijednih 82,5 milijuna kuna i to za kupnju 1744 vozila. Gotovo 50 milijuna kuna dodijeljeno je građanima, dok je oko 33 milijuna osigurano za 428 tvrtki", rekla je Maja Rajčić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u FZOEU-u.