Labin nastavlja s prijavama projekata na natječaje iz europskih fondova. Tako je ovaj tjedan prijavio još jedan, više od tri milijuna kuna vrijedan projekt. 

Točnije, Grad Labin, kao jedan od partnera, prijavio je projekt eTransNet - Mreža zelenih oblika prijevoza za održivu prekograničnu mobilnost na Program suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014-2020, na četvrti ciljani rok za projekte u području sigurnosti te prekograničnog javnog prijevoza i održivih usluga mobilnosti. Ukupna vrijednost projekta za Grad Labin je oko pola milijuna kuna. 

U sklopu tog projekta u planu je nabavka električnog minibusa i izrada Plana održive mobilnosti na području Grada Labina.


Prekogranična suradnja

"Ovaj projekt nastavak je našeg promišljanja i razvijanja tzv. zelenih politika. Labin je odavno prepoznat kao promicatelj održivog razvoja, s obzirom na projekte poput Zelenih navika za održivu Labinštinu, financiranja izrade projektne dokumentacije za postavu solarnih modula, prestanka uporabe plastičnih vrećica, prve tržnice u Hrvatskoj na kojoj se više ne upotrebljava jednokratna plastika i dr. Ozbiljne partnere i kvalitetu projekta prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je uz IRENA-u i Labin 2000 podršku projektu pružio u svojstvu pridruženog partnera. Nastavak je to odlične suradnje i potvrda dobrog smjera održivog razvoja našeg grada, očekujemo pozitivne rezultate natječaja i uskoro prometovanje autobusa pogonjenog električnom energijom ulicama Labina", istaknuo je gradonačelnik Labina Valter Glavičić.

U sklopu tog projekta žele se uspostaviti zeleni oblici mobilnosti u općinama Ormož, Lendava, Šmartno pri Litiji (Slovenija), Labin, Mošćenička Draga i Cestica (Hrvatska) te ih povezati u mrežu održivih oblika prijevoza na prekograničnom području. 

Cilj projekta je bolja povezanost ruralnih i urbanih središta te poboljšanje dostupnost ovih usluga građanima. 

Osim nabavke sličnih vozila za sve partnere, izvijestio je Grad Labin, cilj projekta su i provedbe raznih obrazovnih aktivnosti o održivoj mobilnosti i izvorima zelene energije kako bi se dodatno utjecalo na razvoj svijesti o smanjenju štetnih utjecaja na okoliš i održivom razvoju.