U svijetu je prošle godine bilo registrirano tri milijuna novih električnih automobila, što je za 41 posto više u odnosu na 2019., pokazuje novo izvješće Međunarodne agencije za energiju (IEA) pod nazivom Globalni pregled električnih vozila 2021. (IEA Global Electric Vehicle Outlook 2021.). 

Snažan uzlet električnih automobila nastavlja se i ove godine. Naime, njihova prodaja u prvom tromjesečju bila je gotovo dva i pol puta veća u odnosu na isto razdoblje u prethodnoj godini.  

Trenutačno, svjetskim cestama prometuje više od 10 milijuna električnih automobila, uz još milijun električnih lakih gospodarskih vozila, kamiona i autobusa, javlja IEA.

 

Nezamjenjiva uloga 

Posebice je zanimljivo istaknuti kako je prvi put prošle godine Europa pretekla Kinu postavši središte svjetske elektromobilnosti. Naime, registracije električnih automobila u Europi više su nego udvostručene te iznose 1,4 milijuna, dok su se u Kini povećale za devet posto, na 1,2 milijuna. 

"Trenutačna prodajna kretanja vrlo su ohrabrujuća, ali naši zajednički klimatski i energetski ciljevi pozivaju na još brže prihvaćanje tog tržišta", izjavio je Fatih Birol, izvršni direktor IEA-e. 

Stoga bi vlade, dodao je, trebale napraviti bitne temelje za brže prihvaćanje električnih vozila koristeći pakete gospodarskog oporavka za ulaganja u proizvodnju baterija te razvoj rasprostranjene i pouzdane mreže punionica.