Europska komisija početkom tjedna odobrila je 3,2 milijarde eura državnih potpora koje će biti dodijeljene sedam članica Europske unije za razvoj i istraživanje baterija

Riječ je o Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Poljskoj, Belgiji, Švedskoj i Finskoj koje su subvencije namijenile konzorciju od 17 kompanija. U Bruxellesu ističu kako će subvencije potaknuti dodatnih pet milijardi eura privatnih investicija. 


Konkurencija u Aziji 

"Prelazak na klimatsku neutralnost, uključujući čistu mobilnost s niskim emisijama, donijet će značajne mogućnosti za gospodarski rast, otvaranje novih radnih mjesta i tehnološki razvoj. Prema očekivanjima, potražnja za baterijama ubrzano će rasti u narednim godinama. Istraživanje i razvoj te inovacije koje su usmjerene prema budućnosti imat će ključnu ulogu kako bi Europi i njezinim članicama omogućili da ovu tranziciju iskoriste na najbolji način", javlja EK.

Valja napomenuti kako se baterije na koje otpada otprilike 40 posto ukupnog troška električnog vozila uglavnom proizvode u Japanu, Južnoj Koreji i Kini.