Osim što omogućavaju okolišno prihvatljiviji prijevoz u odnosu na vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem, električni automobili su zahvaljujući veličini softvera koji je u njih ugrađen, slobodno se može reći, pokretna računala u limenom odijelu. Stoga, ni elektromobilnost neće ostati imuna na razvoj nove generacije mreže pokretnih komunikacija 5G koja će vozačima, kao i ostalim korisnicima usluga u online svijetu pružiti još brži pristup internetu te, među ostalim, razmjenu veće količine podataka. 

Goran Ježić, direktor tvrtke Business Computer Systems, na današnjem briefingu u Zagrebu koji je organizirao Hrvatski Telekom kako bi prikazao mogućnosti 5G mreže te primjenu i značaj takve tehnologije za razvoj elektromobilnosti, istaknuo je kako se već današnja komunikacija između automobila i servisa odvija na daljinu. Dakle, određene poteškoće mogu se otkloniti online u stvarnom vremenu, bez odlaska i duljih čekanja u radionici. 

Razvojem 5G mreže, naglasio je, omogućava se razmjena još veće količine podataka između vozača, vozila, servisa, ali i sve pametnije prometne infrastrukture. "Primjerice, automobili će moći razmjenjivati podatke o prometnoj nesreći u stvarnom vremenu", napomenuo je.

"Brz i siguran prijenos podataka nužan je za uspješnu tranziciju ka punoj primjeni elektromobilnosti. Uvođenje danas predstavljenih funkcionalnosti i mogućnosti 5G mreže pozitivno se odražava na vezane industrije kod kojih dolazi do daljnjeg ubrzanog razvoja, do većeg ulaganja u sigurnosne čimbenike rješenja i proizvoda te infrastrukturu. Kvaliteta korisničkog iskustva se unaprjeđuje jer sve postaje brže, jednostavnije i preciznije, nema čekanja i manji je broj grešaka, a povećana je dostupnost u svakoj točki kontakta s uslugom", objasnio je.

 

Ažuriranje softvera 

Osim 5G tehnologije, Hrvatski telekom je danas pokazao mogućnosti 5G+ mreže postigavši brzine do 4 Gbit/s te vrijeme odaziva mreže od samo 10 milisekundi. Naime, 5G+ mreža zasniva se na frekvencijama od 26 GHz koje je Hrvatski Telekom osigurao na natječaju za 5G spektar okončanom u kolovozu. Time je Hrvatski Telekom postao i jedini operator u Hrvatskoj koji pruža 5G usluge na svim raspoloživim 5G frekvencijskim pojasevima. 

Ta mreža višestruko povećava karakteristike mobilne mreže u segmentu vršnih, srednjih brzina pristupa internetu te skraćuje vremena odziva mreže. Prikazane performanse mreže u bližoj budućnosti omogućit će razvoj novih i inovativnih usluga, a 5G+ mreža imat će značajnu ulogu u daljnjem razvoju elektromobilnosti u Hrvatskoj. Tim povodom Hrvatski Telekom je predstavio koncept usluge ažuriranja softvera za električne automobile te razmjene podataka sa servisnim centrom prilikom punjenja na punionicama električnih vozila.

 

Puni procvat 

"Danas pokazanim performansama 5G+ mreže pokazali smo koliko nas uzbudljiva budućnost čeka s 5G tehnologijom. Segment e-mobilnosti i električnih automobila samo je jedna od grana koja će doživjeti puni procvat zahvaljujući 5G-u. Zbog velike širine spektra, 26 GHz frekvencijsko područje bit će ključno u budućnosti za ostvarivanje velikih kapaciteta, a ujedno i velikih vršnih brzina prijenosa", izjavio je Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije. 

U segmentu električnih vozila, 5G će biti ključan za napredno korisničko iskustvo, još veću sigurnost i pouzdanost u odvijanju prometa, priopćeno je iz Hrvatskog Telekoma. 

Procjenjuje se da će do 2030. godine na svjetskim cestama biti 41 milijun automobila povezanih s 5G-om te da će se taj broj barem udvostručiti do 2035. godine. S obzirom na to, nužna je u potpunosti pouzdana i napredna mrežna infrastruktura za podršku punionicama električnih vozila na kojoj Hrvatski Telekom sustavno radi i koju kontinuirano unaprjeđuje.