Elon Musk je na u utorak održanom Danu baterija najavio nove baterije koje bi za tri godine mogle drastično spustiti cijenu električnog automobila. "U tri godine možemo proizvesti automobil po cijeni od 25.000 dolara, koji će u osnovi biti na razini usporedivog benzinskog automobila ili možda i nešto bolji", izjavio je Musk. 

Musk tvrdi da će baterije nove generacije biti snažnije, dugotrajnije i upola jeftinije od dosadašnjih. Osiguravat će pet puta više energije, šest puta više snage i daleko veći domet vožnje, kazao je Musk, dodajući da će puna proizvodnja početi za neke tri godine. U početnoj fazi nove baterijske ćelije proizvodit će se u pogonu u Kaliforniji. Do kraja iduće godine kompanija planira proizvoditi 10 GWh godišnje.

Reciklaža baterija


Kako bi smanjili troškove, reciklirat će baterijske ćelije u 'Gigatvornici' u Nevadi i svesti na nulu upotrebu kobalta, jednog od najskupljih baterijskih materijala, najavio je Musk. 

Planiraju ih proizvoditi i u više pogona širom svijeta. Kompanija namjerava ubrzati proizvodnju baterija sljedećih godina na 3 TWh godišnje ili 3000 GWh, što je oko 85 puta više od kapaciteta tvornice u Nevadi. Dodali su i da bi mogli opskrbljivati i druge tvrtke.

Priznao je da Tesla još nije dovršio ambiciozne planove za nove automobile i baterije ni za proizvodne procese.

Kompanija očekuje da će u konačnici proizvoditi čak 20 milijuna električnih vozila godišnje. Usporedbe radi, cijela automobilska industrija očekuje da će ove godine isporučiti 80 milijuna automobila, piše Tportal. 


Nevjerica


Investitori mu očito ne vjeruju. Ta objava dovela je do radikalnog pada cijene Tesline dionice na burzi, jer su investitori očekivali najavu baterije od "milijun milja", koja bi trajala deset godina i više. Tržišna vrijednost Tesle pala je za 50 mlrd. USD.

Neki istraživači izračunali su da bi se cijene električnih i konvencionalnih vozila izjednačile kada bi baterijski paketi koštali 100 dolara po kilovatsatu (kWh). Teslini su prošle godine stajali 156 dolara po kWh, prema podacima Cairn Energy Research Advisorsa, objavio je Tportal.