Njemački državni željeznički operator Deutsche Bahn (DB) želi unaprijediti elektrifikaciju svoje infrastrukture na kratkim dionicama nadzemnih vodova koji omogućuju korištenje baterijskih električnih lokomotiva. 

Novi njemački vlakovi svoje baterije pune na tim 'nadzemnim otocima', što im zatim omogućava da nastave putovati neelektrificiranim dionicama pruge. 

Izgradnja prvih takvih otoka počela je u sjevernoj državi Schleswig i Holstein. DB će ponajprije elektrificirati dodatne dionice pruge u Kielu, Bad Oldesloe i u Büchenu na glavnoj ruti od Hamburga do Berlina. 

Slični projekti planirani su za linije na jugu pokrajine Porajnje i Falačke i područje Rhine-Ruhr u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

 

Hibridna snaga 

Plan ima ekonomskog i ekološkog smisla, budući da je trošak izgradnje nadzemnih trasa za pokrivanje cijelih željezničkih ruta skup i dugotrajan, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. 

DB se obvezao postati ugljično neutralan do 2040., ali još uvijek koristi znatan broj dizelskih lokomotiva za teretni i lokalni putnički promet. Samo 62 posto njemačke mreže je elektrificirano, a neka područja imaju manje od 30 posto nadzemnih vodova na linijama. 

DB je nedavno naručio 113 baterijskih električnih vlakova od švicarskog proizvođača Stadler i oni će krenuti u promet u Mecklenburg-Vorpommernu od prosinca 2026. 

Stručnjaci kažu da postojeće baterijsko-električne lokomotive još nisu dovoljno snažne da vuku velike teretne vlakove i za njih će se pobrinuti hibridna pogonska snaga koja uparuje električnu energiju s velikim dizelskim motorima.