Nizozemska zrakoplovna tvrtka KLM će na svim letovima iz Zračne luke Schiphol u Amsterdamu od 10. siječnja koristiti održivo zrakoplovno gorivo (SAF). Tvrtka će dodavati 0,5% tog goriva na svakom letu, a njezina ambicija je da do 2030. godine 10% cjelokupnog goriva u njezinim zrakoplovima bude održivo.

Danas se SAF smatra najvažnijim čimbenikom u borbi za održivije zrakoplovstvo jer njegova primjena može smanjiti emisije ugljičnog dioksida za čak 75%! Ipak, troškovi njegove proizvodnje su četiri puta veći od troškova proizvodnje uobičajenog, 'fosilnog' kerozina, a KLM već koristi održivo zrakoplovno gorivo na svojim letovima. Dodatnih 0,5% tog goriva koji će se od 10. siječnja ove godine koristiti na svim letovima iz Amsterdama, bit će financirano iz putničkih zrakoplovnih karata, pri čemu će doplata iznositi 1 - 12 eura po karti, ovisno o duljini leta i razredu.

Održivo zrakoplovno gorivo će promijeniti budućnost zrakoplovstva, a KLM je svjestan toga da je dodatak 0,5% održivog goriva malen, ali vrlo važan korak i nada se da će i druge zrakoplovne tvrtke slijediti tu inicijativu. Uz to, putnici KLM-a će od 13. siječnja imati i mogućnost da u sklopu programa CO2ZERO dokupe i dodatnu količinu održivog goriva i tako izravno smanje emisije CO2.
Tvrtka danas kupuje razmjerno velike količine SAF-a i potpisala je više kupoprodajnih ugovora s različitim dobavljačima. Tako se jamči standardni dodatak od 0,5% za letove iz Amsterdama i omogućava zadovoljavanje dodatne potražnje koju stvaraju sami putnici koristeći program CO2ZERO, ali i potražnju partnerskih tvrtki zbog njihovih korporativnih programa, objavio je KLM koristeći servis OTS HINA-e.