Njemačka se suočava sa značajnim preprekama u ostvarivanju svog cilja da poveća broj vlasnika električnih automobila, budući da većina ljudi u zemlji nema pristup punjenju takvih vozila kod kuće, pokazalo je istraživanje Njemačkog automobilskog kluba (ADAC). Dvije trećine Nijemaca živi u stanovima i imaju malu mogućnost punjenja električnih automobila kod kuće, ali čak i kad postoji podzemno parkiralište, njih 96% nema nijednu utičnicu, pokazali su podaci ADAC-a.

Samo dva posto podzemnih parkirališta s više od deset parkirnih mijesta koja je ADAC istražio, ima najmanje jednu stanicu za punjenje ili zidnu jedinicu. ADAC je intervjuirao 310 tvrtki za prodaju nekretnina u 11 velikih gradova, koji zajedno upravljaju s 4.815 velikih podzemnih garaža i parkirališta.

Usko grlo su zgrade


Četiri od pet takvih kompanija nemaju punionice za električna vozila ni u jednoj od svojih zgrada. A nekoliko tvrtki koje imaju zidne jedinice u svojim građevinama, one su obično postavljene u izolirane objekte”, stoji u istraživanju. Samo četvrtina anketiranih kompanija razmišlja o postavljanju rješenja za punjenje električnih automobila u sljedeće tri godine.

Nezainteresiranost stanara

Glavni razlog koji su dali bio je “neizraženo zanimanje stanara i vlasnika”, navodi ADAC. Od 47,1 miliona automobila u Njemačkoj samo 200.000 su električni ili hibridni auti, prema podacima Saveznog ureda za motorna vozila. Drugi razlozi koje su dali upravitelji imovine bili su visoki troškovi, tehnički problemi i pravne nesigurnosti. Obične utičnice u kućanstvima nisu dovoljne za dugoročno punjenje električnih automobila, jer bi tokom dužeg razdoblja punjenja pod velikim opterećenjem moglo doći do zapaljenja kablova.