Njemačka Vlada želi potpuno ukinuti poticaje za plug-in hibridna vozila do kraja godine. Uz ukidanje potpora za hibride, prepolovit će i subvencije za kupovinu potpuno električnih automobila. Kako je to objavio Bloomberg pozivajući se na Frankfurter Allgemeine Zeitung, koji je prvi objavio da poticaja više neće biti, subvencija na priključne hibride u iznosu od 4500 eura se ukida, a subvencija za električne automobile će se iduće godine s 6000 smanjiti na 4000 eura. Godinu kasnije potpora će iznositi samo 3000 eura. 

Takva odluka naišla je na negodovanje dijela javnosti, a u ime predstavnika njemačke autoindustrije (VDA) oglasila se predsjednica udruge Hildegard Müller koja je rekla da će to ugroziti povećanje električne mobilnosti i zanemariti potrebe kupaca, jer priključni hibridi služe kao pioniri za prijelaz na električnu mobilnost. 

Nijemci imaju novaca i bez poticaja

Ministar za gospodarstvo i klimu Robert Habeck pojasnio je odluku o ukidanju subvencija za plug-in hibride: "Želimo izoštriti fokus na potpuno električne automobile i više se usredotočiti na zaštitu klime. Naše mišljenje je da plug-in hibridi imaju dovoljno kupaca i više im nije potrebno javno financiranje. Iako i dalje podržavamo prodaju električnih automobila, od prvog siječnja iduće godine, postupno planiramo smanjiti potporu i za njih" - završio je Habeck.

U Njemačkoj je prošle godine prodano 680 tisuća elektrificiranih automobila, od toga 325 tisuća plug-in hibrida. Vlada je za subvencije izdvojila više od tri i pol milijarde eura.

nova era prometa