Njemački proizvođač automobila BMW najavio je kako planira svoju novu tvornicu u Debrecenu, u Mađarskoj pokretati isključivo električnom energijom iz obnovljivih izvora

"Tvornica u Mađarskoj treba u potpunosti odbaciti fosilna goriva", rekao je glavni izvršni direktor Oliver Zipse na godišnjoj generalnoj skupštini BMW-a koja je održana jučer u Münchenu. Tvornica automobila u Debrecenu tako će postati prva u svijetu koja će raditi bez uporabe fosilnih goriva, dodao je.

Izgradnja tvornice u Mađarskoj trebala bi započeti 1. lipnja. Prvi predserijski električni automobili sići će s proizvodne linije 26 mjeseci kasnije, priopćila je ta tvrtka. 

Većina električne energije potrebne za rad te tvornice proizvodit će se izravno na licu mjesta, dok će ostatak dolaziti iz "100 posto obnovljivih izvora", rekao je Zipse, javlja njemačka novinska agencija dpa 

BMW je dosad u svojim tvornicama koristio plin uglavnom za rad kogeneracijskih postrojenja te peći u lakirnicama. 

Na koncu, valja istaknuti kako je taj proizvođač automobila u prošloj godini potrošio 3,5 TW h prirodnog plina diljem svijeta. To je više od polovice energije od 6,5 TW h koju je ta tvrtka ukupno utrošila.