Deutsche Bahn (DB), tvrtka koja upravlja željeznicom u Njemačkoj, od 2024. godine opskrbljivat će se električnom energijom iz pučinske (offshore) vjetroelektrane Amrumbank West u Sjevernom moru, a koja je u vlasništvu energetske tvrtke RWE Renewables. 

Tako bi, zahvaljujući nedavno potpisanom ugovoru između DB-a i RWE-ove podružnice, tvrtke RWE Supply and Trading, sva električna energija koja napaja vlakove Deutsche Bahna do 2038. trebala dolaziti isključivo iz obnovljivih izvora


Ambiciozni ciljevi 

Trenutačno, na obnovljive izvore otpada 61 posto opskrbe vlakova DB-a električnom energijom. Hidroelektrane od 2014. isporučuju približno 880 GW h zelene električne energije DB-u godišnje. K tomu, RWE od 2019. opskrbljuje DB električnom energijom koja se proizvodi u pučinskoj vjetroelektrani Nordsee Ost. 

"Mi smo već opskrbljivali Deutsche Bahn zelenom električnom energijom. Ovaj dodatni sporazum pomoći će našem dugogodišnjem partneru u postizanju ambicioznih ciljeva u zaštiti klime", izjavio je generalni direktor tvrtke RWE Supply & Trading Andree Stracke

Inače, VE Amrumbank West nalazi se oko 30 kilometara sjeverozapadno od otoka Heligoland. Ova vjetroelektrana, javlja RWE, ima 80 vjetroagregata, snagu od 288 MW, a u pogonu je od 2015. godine.