Europska komisija je usvojila nova pravila ubrzajući tako uvođenje kooperativnih inteligentnih transportnih sustava (C-ITS) na cestama Starog kontinenta. Nova tehnologija će omogućiti vozilima da 'razgovaraju' međusobno, sa cestovnom infrastrukturom, ali i sa drugim sudionicima u prometu. Primjerice, vozila će moći razmjenjivati podatke o opasnim situacijama, radovima na cesti i vremenskom rasporedu semafora, čineći tako cestovni promet sigurnijim, čišćim i učinkovitijim. 
Nova pravila u skladu su s prijedlozima o čistoj mobilnosti koje je uvela Junckerova komisija i predstavljaju daljnji korak modernizacije europskog sektora mobilnosti, pripremajući ga za klimatsku neutralnost u drugoj polovici stoljeća. 
Povjerenica za mobilnost i promet Violeta Bulc izjavila je kako ova odluka daje proizvođačima automobila, cestovnim operatorima i drugima dugo očekivanu pravnu sigurnost koja je potrebna za pokretanje C-ITS usluga diljem Europe. "To će značajno pridonijeti postizanju naših ambicija o sigurnosti na cestama, te je važan korak prema povezanoj i automatiziranoj mobilnosti", kazala je Bulc. Od ove godine vozila, prometni znakovi i autoceste bit će opremljeni tehnologijom za slanje standardiziranih poruka svim sudionicima u prometu, objavila je Europska komisija
Specifikacije utvrđuju minimalne zakonske zahtjeve za interoperabilnost između različitih sustava. Interoperabilnost će omogućiti svim opremljenim postajama da sigurno razmjenjuju poruke u otvorenoj mreži. Očekuje se da će ta suradnja koju će omogućiti digitalna povezanost između vozila i prometne infrastrukture značajno poboljšati cestovnu sigurnost, prometnu učinkovitost i udobnost tijekom vožnje, pomažući vozaču da donese ispravne odluke i prilagodi se prometnoj situaciji.