Uredba EU-a o homologaciji i nadzoru tržišta motornih vozila počinje se primjenjivati 1. rujna. Europska komisija javlja kako je ova uredba donesena u svibnju 2018., a cilj joj je sveobuhvatna reforma dosadašnjeg sustava homologacije i nadzora tržišta. 

Novim će se pravilima poboljšati kvaliteta i neovisnost homologacije i ispitivanja vozila, postrožit će se kontrola automobila koji se već nalaze na tržištu Europske unije i učvrstiti cijeli sustav uvođenjem strožeg europskog nadzora. 


Opoziv vozila 

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, izjavio je kako Europljani s pravom očekuju da će voziti najčišće i najsigurnije automobile. 

"Za to su potrebne stroge kontrole automobila koji se stavljaju na tržište i prometuju po našim cestama. Drugi je preduvjet stvarna primjena pravila i nadzor na europskoj razini: zbog toga će Komisija odsad moći provoditi kontrole ili provjere automobila te u slučaju kršenja zakona pokrenuti opoziv vozila u EU-u i izricati novčane kazne u iznosu do 30 tisuća eura po automobilu. To je još jedan korak prema čišćoj i sigurnijoj mobilnosti, za što su u kontekstu krize potrebna još veća ulaganja u infrastrukturu i inovacije usmjerene na budućnost. Nastojimo obnoviti povjerenje potrošača i ujedno ojačati jedinstveno tržište te pomoći u izgradnji održivosti i globalne konkurentnosti europske automobilske industrije", rekao je.