Elektromobilnost je puno više od električnih vozila i rasprava o tome gdje ih se može napuniti, koliki im je doseg i zašto im je cijena još uvijek viša u odnosu na usporedive automobile koji imaju ugrađen motor s unutarnjim izgaranjem. 

Taj pojam, naime, pod svoju kapu stavlja mnoge proizvode i rješenja kojima se želi što brže i uspješnije doskočiti navedenim izazovima, a u tu utrku kako bi se oni zaista iznašli uključio se cijeli svijet. 

Dakle, promet se stubokom mijenja i uz elektromobilnost u prvi plan gura i alternativna goriva poput vodika. Tako je nedavno tvrtka ZeroAvia objavila kako je u Cranfieldu u Ujedinjenom Kraljevstvu uspješno završila prvi pokusni let električnim putničkim zrakoplovom na vodik. Također, na Otoku se testira vožnja vlakom na vodik. 


Forum u Zagrebu

Uz značajniju ulogu električne energije i vodika, promet se hvasta novim projektima korištenja ekološki prihvatljivih autobusa na stlačeni prirodni plin (SPP) u javnome gradskome prijevozu. Tako je, primjerice, u Pulu tijekom kolovoza stiglo 20 autobusa na SPP. 

Odgovore na pitanja kako povećati doseg električnog autobusa s gorivnim člancima, može li hrvatsko rješenje riješiti globalni problem parkiranja i, među ostalim, kako digitalizirati prijevoz daje stručni skup Nova era prometa o električnim i vozilima na plin, vodik i gorivne članke te rješenjima za održivi razvoj prometa

Forum, koji 8. listopada u Zagrebu organizira tvrtka ENERGETIKA MARKETING, okuplja sve one koji su u svojem svakodnevnom radu povezani s prometom, vozilima i novim rješenjima u tom području s ciljem ostvarenja sigurnije i ekološkije budućnosti.