Punionica električnih autobusa Busko u Koprivnici ovaj tjedan puštena je u rad. Ulaganje je provedeno u sklopu projekta Low Carb. Ukupna vrijednost investicije je 352 tisuće kuna, od čega je 85 posto sufinancirano iz programa EU-a Središnja Europa. 

"Elektromobilnost je tema u gradu Koprivnici koja je postala aktualna s prvim velikim projektom 2013. godine, a vezano uz održivu mobilnost, izradu planova održive mobilnosti te izgradnju prvih ovakvih stanica za bicikle te punionica automobila. Ovo je jedan u nizu projekata koji je obuhvatio puno toga, od izrade dokumenata pa sve do infrastrukture", rekla je Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika Koprivnice, istaknuvši kako se nada da će grad, privatni sektor i građani u sljedećem financijskom razdoblju dobiti podlogu kojom će moći povoljnije kupovati prijevozna sredstva koja su ekološki prihvatljivija. 


Sunčeva energija 

U sklopu punionice postavljena su dva punjača za električne autobuse te pet novih prihvatnih mjesta za električne bicikle

Posebnost ovog sustava je u korištenju energije koja se proizvodi iz fotonaponskih panela koji se nalaze na krovu nadstrešnice, javlja Grad Koprivnica. Električna energija se pohranjuje u baterijama i koristi se u trenucima kada Sunčeva energija nije dostupna. 

"Cilj uspostave ovog sustava bio je dokazati da je moguće lokalno proizvoditi energiju i koristiti ju na istom mjestu gdje je i proizvedena, u ovom slučaju za potrebe punjenja električnih autobusa i električnih bicikala. Takav princip rada je budućnost ne samo u prometu, odnosno javnom prijevozu, nego u zgradarstvu i privatnim kućanstvima gdje je cilj da se putem lokalnih obnovljivih izvora proizvodi električna energija koje se istovremeno i troši na mjestu proizvodnje. Kroz projekt smo pokazali jedan od načina kako jedinice lokalne samouprave mogu osigurati energetsku samodostatnost", objasnio je Nebojša Kalanj, voditelj projekta Low Carb. 


Električni bicikli 

Punionice su namijenjene isključivo za punjenje autobusa Busko koji su dio javnog prijevoza. 

"U posljednje dvije godine prevezeno je oko 11,5 tisuća ljudi našim autobusima Busko koji djeluju u sklopu Javnog prijevoza. Ova punionica zasigurno će dodatno olakšati posao oko punjenja autobusa", rekao je Goran Međurečan, član Uprave Komunalca, napomenuvši kako su u Komunalcu zadovoljni i korištenjem sustava javnih bicikala. Naime, od 2014. godine do sada zabilježeno je oko 80 tisuća posudbi bicikala Bicko te je registrirano oko dvije tisuće korisnika, a u posljednje dvije godine zabilježeno je 1500 korištenja bicikala na električni pogon.

Uz postavljenu mrežu punionica električnih vozila čiji je vlasnik HEP, Grad Koprivnica ima uspostavljen svoj sustav punionica koji građani mogu besplatno koristiti. Riječ je o punionicama koje se nalaze na stupovima javne rasvjete. Punionice se koriste uz RFID krtice koje izdaje Grad Koprivnica. Trenutno je registrirano 15 korisnika gradskih punionica.