Nakon prve punionice u Sarajevu, Elektroprivreda BiH je otvorila šest novih uz objekte elektrodistributivnih podružnica u Bihaću, Goraždu, Mostaru, Travniku, Tuzli i Zenici. U okviru razvoja elektromobilnosti u EPBiH nabavljeno je i šest novih električnih automobila, čime je, uz prethodna dva, vozni park Elektroprivrede BiH bogatiji za ukupno osam e-vozila.

Adnan Bosović, član tima za razvoj elektromobilnosti u EPBiH, na promociji novih električnih vozila i punionica je istaknuo kako trošak električne energije za pogon ovih vozila prosječno iznosi 1,6 KM/100 km, što je višestruko manje od onoga za benzin ili dizel za vozila sličnih performansi. Trošak održavanja je također značajno manji u odnosu na vozila s pogonom na dizel ili benzin. 


Besplatno punjenje 

Prednosti korištenje električnih vozila u BiH su značajno smanjenje emisija štetnih plinova i poboljšanje kvalitete zraka, višestruko niža cijena pogonskog goriva, smanjenje buke u gradovima, te mogućnost korištenja različitih poticaja koji su već uvedeni u zemljama EU, a u budućnosti se mogu očekivati i u BiH, priopćila je Elektroprivreda BiH

"Ovakav angažman naše kompanije, kao najvećeg proizvođača, distributera i opskrbljivača električnom energijom u našoj zemlji je u neku ruku logičan, jer elektromobilnost predstavlja novi izvor potražnje za ovim energentom, što s naše strane mora biti pravovremeno anticipirano i omogućeno", rekla je Suada Penava, voditeljica razvoja elektromobilnosti u EPBiH. Inače, punjenje na tim javnim punionicama je tijekom promotivne faze besplatno za sve vlasnike električnih vozila.