Osam gradskih niskopodnih autobusa marke MAN, financiranih iz fondova Europske unije, predstavljeno je jučer u sjedištu operatora javnog gradskog prijevoza, tvrtke Libertas Dubrovnik u Komolcu. 

Šest autobusa dužine 12 metara i dva zglobna dužine 18 metara prilagođeni su potrebama suvremenog javnog gradskog prijevoza, opremljena su E6 motorima koji udovoljavaju najsuvremenijim ekološkim normama, a vrijednost njihove nabave iznosi približno 17,8 milijuna kuna, objavljeno je na stranicama Grada Dubrovnika

Riječ je o dijelu od ukupno 18 novih autobusa koje Libertas Dubrovnik i Grad Dubrovnik nabavljaju putem strukturnih fondova Europske unije kroz Operativni program 'Konkurentnost i kohezija' i uz sufinanciranje od 85 posto. 

Vozila su prezentirali predstavnik dobavljača, tvrtke Auto Hrvatska, Zvonko Gabud i direktor Libertasa Franko Mekišić, a u predstavljanju je sudjelovao i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

 

Probne vožnje 

"Podsjetio bih da smo u kolovozu nabavili sedam autobusa, također iz europskih fondova, a očekuje nas nabavka još tri midi prigradska vozila", kazao je Franković, dodajući kako je u posljednjih pet godina vozni park Libertasa osnažen s čak 29 novih autobusa financiranih sredstvima. EU-a. 

"Vjerujemo kako će ubrzo biti raspisan natječaj za električne autobuse, za koji smo spremni. Već ranije smo, kao što i sami znate napravili više probnih vožnji s različitim tipovima autobusa, izradili smo cijelu studiju i analizu koja dokazuje kako će nam se i ta vrsta vozila, ovdje na području Dubrovnika isplatiti", naglasio je. 

"Najveći benefit nabavke ovih vozila je u tome što se smanjuje ukupna starost aktivnih autobusa na gradskim linijama. Ona će sada iznositi svega šest godina, dok je ukupna starost aktivnih autobusa u gradskom i prigradskom prijevozu sedam godina", izjavio je direktor Libertasa Franko Mekišić. 

Ukupna vrijednost cijele nabave, uključujući do sada zaprimljene autobuse i one koji još trebaju biti dopremljeni, iznosi nešto manje od 31 milijun kuna uvećano za PDV.