Tvrtka ÜSTRA, operator javnog prijevoza u Hannoveru u Njemačkoj, još je 2019. godine objavio kako će do 2022. sve autobusne linije u središtu grada biti u cijelosti prebačene na električne autobuse. U skladu s time, ÜSTRA je u kolovozu 2019. godine od poznatog njemačkog proizvođača vozila Mercedes-Benz naručila 48 električnih autobusa koji će voziti na šest autobusnih linija. Radi se o 30 jednodijelnih vozila duljine 12 m i 18 zglobnih autobusa.

Nova vozila i nove punionice

Prva dva vozila isporučena su u siječnju ove godine i na njima su najprije provedene probne voženje i obuka vozača, a 11.9.2020. predstavljena su tri vozila u službenim ÜSTRA-inim vozilima, dok je redoviti promet na dvije od spomenutih šest linija (na linijama 100 i 200) započeo 14.9.2020. Autobusi se pune tijekom noći u spremištu, a u prometu se pune dok čekaju polazak na punionici na postaji August-Holweg-Platz.  

Do kraja godine bit će isporučeno još 15 solo-vozila i četiri zglobna autobusa, a ostale isporuke uslijedit će do kraja 2021. i 2022. Uz to, do kraja 2021. godine izgradit će se punionica na postaji Peiner Straße, a 2022. i punionice na postajama Nordring, Ahlem i Aegidientorplatz.


Ambiciozan projekt

Uostalom, električni autobusi nisu novost na ulicama glavnog grada Donje Saske. Tako su još od 2016. godine u pogonu tri električna autobusa Solaris Urbino 12, a tada su na ranije spomenutoj postaji August-Holweg-Platz izvedene dvije punionice, na kojima se autobusi pune uz podizanje pantografa.

Dosadašnja ulaganja u projekt 'Zukunftsprojekt E-Bus' u Hannoveru iznose 50 mil. eura, od čega je iz sredstava Saveznog ministarstva za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost dobiveno 22,7 mil. eura, a iz donjosaskog Pokrajinskog društva za javni promet još 2,9 mil. eura, objavio je njemački prometni portal 'Urban Transport Magazine'.