Mladi inovator Mario Ljubičić ovaj je tjedan u svom pogonu u Runovićima predstavio novi model električkog bicikla Guide B za koji već ima 400 naručitelja. 

"Domet na jednom punjenju baterije je više od 160 kilometara. Bicikl može doseći brzinu od 25 kilometara na sat, a težak je oko 18 kilograma. Vodila nas je želja da je bicikl u isto vrijeme elegantan, udoban i siguran, ali i jednostavan i izdrživ", kazao je novinarima Ljubičić nakon predstavljanja. 

Za jedan bicikl potrebno je tjedan dana rada, kazao je, ponosan što je potražnja za električnim biciklom iz Runovića prešla granice Hrvatske. Prije nekoliko mjeseci stigla mu je financijska podrška švicarske tvrtke Capital Concept pa se proizvodnja povećala, izvijestila je, među ostalim, Hina.

 

Turistički vodič 

Još prije pet godina Mario Ljubičić, tada 18-godišnjak, kreirao je projekt kojim je želio promovirati digitalno i zeleno. Zaželio je imati nešto svoje, krenuti poduzetničkim vodama i ostati u svom rodnom kraju uz razvoj i zapošljavanje mladih i perspektivnih ljudi. 

Većinom od starih dijelova automobila i kućnih uređaja, pred kućom u Runovićima u Imotskoj krajini, nekoliko je mjeseci radio na elektromobilu kojega je nazvao EMmobile koji je mogao doseći brzinu od 70 kilometara na sat. 

Koju godinu poslije istraživačko čulo nagnalo ga je na kreiranje električnog bicikla Guide B koji je služio kao turistički vodič – vozaču je kreirao rute, davao savjete što i gdje pojesti, pričao o povijest brojnih lokacija. Sve to na 50 jezika. Pomagao mu je njegov rođak Ivan Ljubičić

Dva su Ljubičića na Međunarodnom sajmu inovacija Arca prošle godine u Zagrebu osvojila Grand-prix za bicikl u konkurenciji više od 200 inovacija iz svijeta.