Prodaja plug-in hibridnih vozila u Europi naglo raste, ali testovi na najnovijim modelima potvrđuju da onečišćuju mnogo više nego što tvrde proizvođači automobila - čak i kada započinju s punom baterijom. Tri najpopularnija hibrdna vozila u 2020. godini emitirala su više CO2 nego što je oglašeno, pokazala su testiranja na cestama, baš kao što su pokazala istraživanja na starijim PHEV-ima. 

Testiranje je naručila ugledna udruga Transport&Environment a testirana su tri najpopularnija PHEV-a prodana u 2019. godini: BMW X5 (PHEV s najduljim rasponom EV), Volvo XC60 i Mitsubishi Outlander. Sva tri modela reklamiraju se kao modeli s niskim emisijama, no u stvarnom svijetu ni jedan model nije uspio doseći deklarirane niske emisije čak ni na najblažim testovima počevši s punom baterijom. Najboljim se pokazao BMW X5, koji je premašio emisije CO2 za 28%, emitiravši 41 g/km. Na istom blagom testu XC60 i Outlander emitirali su 115 g/km odnosno 86 g/km, što je 62% do 89% u odnosu na službeme WLTP vrijednosti. 

Emisije rapidno rastu

Testovi su pokazali da u modelu rada motora (kada se starta s praznom baterijom, a motor s unutarnjim izgaranjem pokreće automobil), automobili emitiraju do osam puta više emisija nego što je oglasio proizvođač. Emisije XC60 i Outlandera porasle su na 184 g/km odnosno 164 g/km, što je 3.4 puta više od službenih vrijednosti. Emisije BMW-a X5 povećale su se još više, do 254 g/km, ili osam puta više od službeno deklariranih. 

Loši rezultati su zabilježeni na testovima kada je motor bio u upotrebi da puni bateriju, što je način upotrebe koji bi mogao biti korišten u budućnosti kada vozači trebaju napuniti bateriju prije ulaska u zonu s nula emisija u gradovima. Emisije X5-ice premašile su službenu razinu za čak 12 puta, a XC60 i Outlandera za 3,4 odnosno 4,7 puta od službenih vrijednosti. Za X5 i Outlandera dodatne emisije CO2 same za punjenje baterije nadmašile su službene CO2 emisije, pokazala je studija T&E. Također, testovi dinamičke voženje na električni pogon su pokazali da električni pogon za X5 i XC60 nije u stanju dati potrebnu snagu motoru, što rezultira bržim paljenjem motora s unutarnjim izgaranjem. 

Loši za duga putovanja

Poražavajuće, testovi su pokazali da jednom kad se ta tri vozila prebace u ICE mod, mogu voziti 11 km (X5), 23 km (XC60) odnosno 19 km (Outlander) prije nego što prebace službene CO2 limite. Ukupno, to znači da mogu biti voženi samo između 61 i 86 km prije nego što premaše službene emisije, pri čemu duža putovanja znače i više emisije. 

To mijenja dominantni i zavaravajući narativ da su PHEV-ovi po pitanju emisija dobri za duža putovanja. U stvarnosti, proizlazi da bi trebali biti napunjeni češće od automobila na baterije ako misle držati svoje emisije pod kontrolom. Današnji PHEV-ovi su dakle ekološki primjereni jedino za kraća gradska putovanja.