Kineske vlasti napokon su odobrile zajedničko ulaganje (joint venture) vrijedno 3,3 milijarde američkih dolara između tamošnje državne kompanije - skupine FAW, i njemačkog proizvođača automobila Audija. Riječ je, zapravo, o ulaganju u proizvodnju električnih vozila u Kini, koja bi trebala početi 2024. godine, i koja će ojačati Audijevu prisutnost na tom najvećem svjetskom automobilskom tržištu, smatra analitička tvrtka GlobalData. 

Joint venture ugovor, koji je potpisan u listopadu 2020., bio je na čekanju jer su nadležna tijela kasnila s njegovim odobrenjem. U skladu s potpisanim početnim Memorandumom o razumijevanju, nekoliko modela električnih automobila na Audijevoj platformi Premium Platform Electric (PPE) bit će proizvedeno u Kini. 

Audi želi da približno trećina tamošnje prodaje otpada na električna vozila do 2025. godine, izjavio je Bakar Sadik Agwan, stariji analitičar u tvrtki GlobalData. "Električna inicijativa tog proizvođača u Kini već je započela i cilj Audija je potpuna lokalizacija proizvodnje svojih električnih vozila u toj zemlji", rekao je.

 

Veća proizvodnja 

Proizvodni kapacitet Audija u Kini je gotovo 650 tisuća vozila, izvijestila je GlobalData. Trenutačno se proizvodi devet modela u tvornicama u Changchunu, Foshanu, Tianjinu i Chengduu u sklopu partnerstva između FAW-a i Volkswagena te onog s kineskom kompanijom SAIC Motorom u Antingu. 

Zahvaljujući joint venture ugovoru, proizvodnja će se uvećati za dodatnih 150 tisuća vozila do 2024. godine. 

Inače, prodaja električnih vozila u Kini u 2021. godini uvećana je za 160,7 posto. A lani je na tom tržištu bilo prodano 2,6 milijuna električnih vozila.