Najkasnije do 2030. godine svi dizelski autobusi u Nürnbergu u Njemačkoj bit će zamijenjeni električnim autobusima. Takvu je odluku donio nirnberški operator javnog prijevoza VAG koji je upravo preuzeo novu pošiljku od 39 električnih autobusa. 

Tvrtka je s elektrifikacijom svoje autobusne flote započela 2018. godine, kada je nabavila sedam vozila Solaris Urbino electric, od čega dva zglobna. Sada sada isporučeni autobusi su domaće, njemačke proizvodnje. Naime, nabavljeno je 11 običnih i 28 zglobnih autobusa Lion’s City 12 E i 18 E proizvođača MAN. Pri tome su 28 vozila Lion’s City 18 E među prvim MAN-ovim električnim zglobnim autobusima. Uz sve to, u rujnu prošle godine VAG je u pogon pustio tzv. eBus Port u spremištu Schweinau, gdje je omogućeno istodobno punjenje 39 električnih autobusa, pri čemu su vozila natkrivena. Opremu za punjenje isporučio je Siemens.

Sljedeće isporuke električnih autobusa bit će do kraja ove i u 2023. godini. Ukupno će biti isporučeno 46 vozila, od čega 30 zglobnih. Ovaj će put isporučitelj vozila, na osnovi provedenog javnog natječaja koji je dovršen u listopadu prošle godine, biti Mercedes-Benz. Tako će na jesen biti isporučena 33 autobusa tipa eCitaro i eCitaroG koji će s vožnjom započeti u prvom tromjesečju sljedeće godine, dok će isporuka ostalih uslijediti do sredine 2023. Potom se u 2024./2025. godini može očekivati nabava još 56 električnih autobusa, ponajviše u zglobnoj izvedbi. 

U autobusnoj floti VAG-a ukupno je 216 vozila, od čega ih čak 203 vozi tijekom jutarnjeg vršnog opterećenja, objavio je specijalizirani njemački prometni portal 'Urban Transport Magazine'.

nova era prometa