U suradnji nizozemskog zračnog prijevoznika KLM, energetskog diva Shell i nizozemskog Ministarstva za infrastrukturu i upravljanje vodama ostvaren je prvim komercijalni let na održivi sintetički kerozin u povijesti. Let na liniji od Amsterdama do Madrida izveden je tijekom siječnja koristeći gorivo u koje je primiješano 500 l održivog sintetičkog kerozina koji je proizveden u Shellovom istraživačkom centru u Amsterdamu. U proizvodnji novog goriva korišten je ugljični dioksid i voda, ali i energija iz obnovljivih izvora, nizozemskih sunčanih elektrana i vjetroelektrana. Zahvaljujući njegovoj primjeni, emisije CO2 mogu se smanjiti za više od 85%.

Nizozemska je jedna od vodećih zemalja u Europi kojoj je cilj potaknuti razvoj i primjenu održivih zrakoplovnih goriva kako bi time europske zrakoplovne tvrtke do 2050. godine zrakoplovstvo učinile održivijim. Primjer je gradnja prve europske tvornice za održivi biokerozin u Delfzijlu u Nizozemskoj, koju gradi tvrtka SkyNRG u suradnji s KLM-om, zračnom lukom Schiphol i tvrtkom SHV Energy. 

Nekoliko država članica Europske unije izrazilo je namjeru sudjelovati u toj inicijativi. U zajedničkoj izjavi Nizozemska, Francuska, Švedska, Njemačka, Finska, Luksemburg i Španjolska naglašavaju da oporavak od trenutačne krize uzrokovane pandemijom koronavirusa mora biti usporedan s ubrzanjem održivosti zrakoplovstva kako bi se ostvarili klimatski ciljevi. Članice EU-a smatraju razvoj održivog sintetskog kerozina, uz održivi biokerozin, jednim od najperspektivnijih i najučinkovitijih načina za smanjenja emisija iz zrakoplovstva u sljedećim desetljećima, izvijestio je KLM koristeći servis OTS HINA-e.