U Rabu je prošli tjedan održana završna konferencija projekta 'Rekonstrukcija gata Pumpurela – ribarske luke u Luci Rab', čime je i ona i službeno otvorena. Riječ je o prvoj fazi rekonstrukcije cjelokupne Luke Rab čija se vrijednost procjenjuje na oko 60 milijuna kuna. 

Glavni cilj projekta rekonstrukcije ribarske luke Pumpurela bilo je cjelovito uređenje ribarske infrastrukture i unaprjeđenje ribarske djelatnosti. Rekonstruirana ribarska luka Pumpurela namijenjena je potrebama lokalnih ribara. 

"Gat duljine 140 metara i širine 9,5 metara opremljen je LED rasvjetom i ormarićima za opskrbu plovila električnom energijom i vodom, s mogućnošću priveza za dvadesetak ribarskih brodova. Ribarima je osigurana i manipulativna površina, spremnici za otpad, parkirališni prostor, punionica električnih vozila, kao i električno vozilo nabavljeno u sklopu projekta", izvijestila je Primorsko-goranska županija.

 

Pravovremena priprema 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 19,9 milijuna kuna, od čega je 19,2 milijuna kuna osiguralo Ministarstva poljoprivrede iz fondova EU-a, a 700 tisuća kuna Primorsko-goranska županija i Županijska lučka uprava Rab

"Imamo 22 jedince lokalne samouprave uz more i na moru te preko 1000 kilometara pomorskog dobra odnosno do sada 500 – 600 kilometara utvrđenih granica. Na vrijeme smo donijeli prostorne planove, formirali sustav Županijskih lučkih uprava, njih osam, koje su pravovremeno pripremile projekte i spremni smo dočekali ove velike iznose financiranja, europska sredstva iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezija Ministarstva mora, tako i sredstva Ministarstva poljoprivrede za ribarske luke. Posljednjih nekoliko godina pokrenut je veliki investicijski ciklus u niz lučkih projekata. Ovdje na Rabu se nastavlja priča oko uređenja Luke Rab i izgradnje još jednog lukobrana, radi se i u Loparu na dvije luke", istaknuo je župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.