U sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, Hrvatska elektroprivreda (HEP) ovaj tjedan pustila je u rad ELEN punionicu električnih vozila u Osijeku, snage 93 kW. 

Tako je obilježen službeni početak rada sedam novih ELEN punionica električnih vozila postavljenih na temelju sporazuma o suradnji HEP-a i Grada Osijeka. 

Sukladno tom sporazumu, objavio je HEP, do kraja godine će se postaviti još tri punionice, čime će ELEN mreža na području Grada Osijeka obuhvaćati čak 19 punionica, od čega 15 javno dostupnih.

 

Investicijski ciklus 

HEP-ova mreža ELEN punionica obuhvaća više od 200 punionica, prostire se na području svih 20 županija i Grada Zagreba te pokriva sve autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i više otoka. 

Na HEP-ovim se punionicama istovremeno može puniti više od 400 električnih automobila, odnosno polovina svih registriranih električnih automobila u nas. Do kraja godine, ELEN mreža imat će ukupno 250 punionica s mogućnošću istovremenog punjenja 500 automobila.

Na području Osječko-baranjske županije, pak, HEP je do sada postavio 22 punionice, od čega 18 javnih, a do kraja godine planira postaviti još četiri javno dostupne (Đakovo, Donji Miholjac, Belišće i Kneževi Vinogradi). 

Ukupno je investicijski ciklus postavljanja punionica na području Osijeka i Osječko-baranjske županije vrijedan gotovo 6,5 milijuna kuna.