Električna vozila ušla su na velika vrata – iz godine u godinu bilježe značajan rast prodaje, brojne države potiču njihovu kupnju, porezi na gorivo i emisije rastu, a sve zelene akcije promiču upravo takvu vrstu mobilnosti zbog nulte emisije ispušnih plinova. 

Gotovo svaka država u svijetu ima svoju udrugu koja promovira elektromobilnost i bori se za prava sadašnjih i budućih vozača električnih automobila. Europska unija, primjerice, ima Europsku udrugu za elektromobilnost AVERE koja predlaže nove zakone za standarde emisija štetnih plinova poput normi EURO 6 i buduće EURO 7. 

Zbog svega toga je službeno predstavljena GEVA – svjetsko udruženje vozača električnih vozila koje okuplja čak 28 takvih udruga diljem svijeta. Dio GEVA-e je i Strujni krug –udruga za elektromobilnost u Hrvatskoj.

 

Klimatske promjene 

Cilj globalne udruge je prikupiti najbolje prakse i informacije od različitih udruga vozača EV-a i njihovih članova kako bi si međusobno pomagali, informirali i kako bi se dodatno potaknula elektromobilnost u svijetu. Također, želi se potaknuti da do 2030. sva osobna i laka dostavna vozila budu plug-in, odnosno električna ili hibridna, priopćeno je iz agencije 404. 

"Samo tijekom prošlogodišnje pandemije koronavirusa primijećeno je koliko emisije štetnih plinova mogu imati utjecaj na okoliš, a ovakvim ciljem one bi se značajno smanjile te bi se čak mogle spriječiti i klimatske promjene", navode osnivači GEVA-e. 

Ovo udruženje ističe da su takvi ciljevi vrlo ostvarivi s obzirom na tehnološki napredak kakvom svakodnevno svjedočimo, a prijelaz na električna vozila dodatno ubrzavaju i državni poticaji pri kupovini. 

Jedna od prvih zajedničkih aktivnosti GEVA-e bit će sudjelovanje na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP26 koja se održava u studenom u Glasgowu.