Na jučerašnjem Forumu automobilske industrije koji je u rumunjskom gradu Craiovi organiziralo rumunjsko predsjedništvo, povjerenica za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te mala i srednje velika poduzeća Elżbieta Bieńkowska predala je plan za čista vozila Niculaeu Bădălăuu, rumunjskom ministru gospodarstva i predstavniku predsjedništva Vijeća EU-a
U planu, na kojem je Komisija surađivala s nacionalnim stručnjacima, iznose se djelovanja koja moraju poduzeti Komisija, države članice i industrija kako bi se ostvario potpuni prelazak na čiste automobile. Junckerova Komisija predvodnica je u prelasku na mobilnost s niskom i nultom stopom emisija. 
Temelj djelovanja Komisije čine tri velika zakonodavna paketa pod nazivom Europa u pokretu te razne mjere kojima se podupiru alternativna goriva, proizvodnja akumulatora te povezana i automatizirana vožnja. 
U ciljevima jučer predanog plana definirano je više područja djelovanja, uključujući učinkovitu provedbu novih pravila o homologaciji i testova emisija koje je osmislila i predložila Komisija, brz opoziv neusklađenih automobila, stvaranje čišćeg voznog parka pomoću naknadne ugradnje te bolje informiranje i zaštita potrošača. 
Komisija će na provedbi plana djelovanja surađivati s državama članicama. Zasjedanje Vijeća za konkurentnost krajem svibnja državama članicama ponudit će priliku za razmjenu stajališta o planu na političkoj razini.