Japanski divovi Toshiba i Panasonic bore se s južnokorejskim Samsungom i LG-om za vodstvo na rastućem tržištu baterija namijenjenih skladištenju energije iz obnovljivih izvora. Sve tvrtke proizvode litij-ionske baterije različitih veličina i snaga, a veliki projekti skladištenja energije percipirani su kao velika prilika za rast. Američka tvrtka za analitiku u energetici Navigant Research očekuje da tržište pohrane energije poraste s prošlogodišnjih 675 milijuna USD na 15,6 milijardi USD do 2024. IRENA je prošli tjedan procijenila da će svijetu trebati 150 GW baterijske pohrane do 2030, ako želi doseći željeni cilj od 45% energije proizvedene iz obnovljivaca. Procjene IEA-a za ostvarenje tog cilja pak spominju veću brojku, od 475 GW potrebne baterijske pohrane. Dakle, u tom sektoru samo nebo je granica!
Prošli mjesec Toshiba je najavila da je japanska elektroprivreda Tohoku Electric potpisala ugovor za 40-MW litij-ionski sustav za baterijsku pohranu, sljedeći trend prve takve jedinice koju je na otocima naručio Sendai. Slične ugovore Toshiba je već potpisala u SAD-u, Velikoj Britaniji te s talijanskim i španjolskim elektroenergetskim kompanijama.
Panasonic, koji proizvodi sustave pohrane energije za kućanstva i privredu, dobavlja i baterije za Teslu, gdje je i partner u Gigafactory-u, koja bi do 2020. trebala imati kapacitet 35 GWh litij-ionskih baterija, s fokusom na pohranu za kućanstva i industriju. Samsung pak gradi 10-megavatni sustav pohrane za mikro-mrežu općine Feldheim kraj Berlina. Lani je LG Chem isporučio najveći sjevernoamerički sustav pohrane, snage 32 MWh koji je povezan s vjetro-farmom u kalifornijskom gradu Tehachapi, ovaj mjesec najavili su projekte skladištenja energije za kućanstva u Europi i Australiji, a ujedno isporučuju baterije za električne vozila Forda, GM-a, Hyundaija, Audija i Renaulta. Računa se da će baterije koje se koriste u električnim vozilima svoj "drugi život" imati u sektoru pohrane električne energije, piše Energy central.