Porečkim ulicama od danas prometuje električni minibus. On će povezivati porečka naselja s gradskim središtem i obrnuto. 

Koncesiju za obavljanje prijevoza putnika dobila je tvrtka Autotrans iz Cresa, član Arriva grupe. Trajanje koncesije je pet godina, a ona obuhvaća dvije linije komunalnog prijevoza putnika. 

Ovu ekološki prihvatljivu uslugu Grad Poreč je pokrenuo kroz provedbu projekta Europske unije SUTRA (Sustainable Transport in Adriatic Coastal Areas and Hinterland – Održivi promet na jadranskom priobalnom području i zaleđu). Tako je postao prvi grad u Hrvatskoj koji će odmah po uvođenju usluge javnog prijevoza nju obavljati električnim busom. 

Početak prometovanja jučer je i službeno obilježen puštanjem u promet električnog minibusa kojem su prisustvovali gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, njegov zamjenik Elio Štifanić, član uprave tvrtke Arriva Hrvatska Vedran Tomičić i suradnici te direktorica gradske tvrtke Parentium Gordana Lalić.

 

Smanjenje prometnog opterećenja 

Gradonačelnik je podsjetio kako se u tom električnom minibusu može, uz vozača, voziti i do 20 putnika, a njegov doseg s jednim punjenjem baterije iznosi između 120 i 140 kilometara, ovisno o uvjetima vožnje. 

Projekt SUTRA jedan je u nizu čijom se provedbom izravno utječe na ostvarivanje ciljeva europske energetske politike i kroz čiju je provedbu Poreč postao vlasnikom električnog minibusa, s ciljem smanjenja prometnog opterećenja te rasterećenja prometne infrastrukture, posebice tijekom ljeta, te povezivanja obale s unutrašnjosti, objavljeno je, među ostalim, na stranicama Grada Poreča

"Drago je što smo realizirali još jedan projekt EU-a. Njime ćemo, kroz pilot-projekt, napokon dobiti ono što su naši sugrađani željeli – a to je sustav javnog prijevoza koji će povezati grad s prigradskim naseljima. U pet godina pokazat će se potrebe za mijenjanje rute ili postavljenje novih linija, čime će se širiti mreža i uspostavljati nove linije. Odabrali smo najpovoljniju rutu da pokrije dobar dio okolice Poreča i ići ćemo dalje na prijavu novih projekata koji će nam omogućiti proširenje te javne usluge", rekao je Peršurić, dodavši da se nadaju kako će, kada projekt zaživi, nabaviti još takvih električnih autobusa

Na koncu, važno je naglasiti kako će vožnja električnim minibusom biti besplatna do Božića u cilju promocije ove usluge.