Japanska brodarska tvrtka 'Asahi Tanker' porinula je prvi posve električni tanker. Radi se o prvome od dva ista električna broda sljedeće generacije koja su naručena još 2020. godine. Prigodna svečanost pri porinuću održana je 22. prosinca prošle godine u brodogradilištvu Koa Sangyo u Marugameu u Japanu. Novi brod dobio je naziv 'Asahi', a s prvom plovidbom iz Tokijskog zaljeva trebao bi započeti u ožujku ove godine.

Srce pogona broda čini golema litij-ionska baterija koju su razvili i isporučili tvrtka Corvus Energy i konzorcij e5 Lab koji je osnovalo nekoliko japanskih tvrtki za razvoj projekata električnih brodova. Emisije uobičajenih štetnih tvari iz brodskih motora kao što su ugljični dioksid, dušični i sumporni oksidi i čestice posve su jednake nuli, a uz to značajno je smanjena i buka motora. Konačno, u slučaju prirodnih katastrofa, brodska pogonska baterija moći će poslužiti i kao izvor električne energije za potrošače na kopnu. 

Duljina broda (preko svega) iznosi 62 m, širina 10,3 m, a gaz 4,15 m, dok neto tonaža iznosi 499 t. Brzina iznosi oko 10 čvorova, a kapacitet spremnika za prijevoz teškog loživog ulja (koji paradoks!) 1280 m3. Kapacitet ugrađene baterije je 3480 kW h, a brod za pokretanje koristi dva stražnja propelera pojedinačne snage 300 kW i dva bočna propelera pojedinačne snage 68 kW.

Nadzor projekta broda proveden je u tvrtki Ichibansen, dok je integrator cijelog projekta bila skupina Kawasaki Heavy Industries (KHI). Drugi brod iz narudžbe trebao bi biti dovršen u brodogradilištvu Imura i porinut u ožujku 2023. godine, izvijestio je nizozemski portal 'Offshore Energy', specijaliziran za energetiku i pomorstvo.