Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je do danas ovogodišnjim korisnicima sredstava prema javnom pozivu koji je raspisan u lipnju za kupnju električnih i energetski učinkovitih vozila isplatio tek oko 6,3 milijuna kuna za stotinjak vozila kategorije M1 (osobnih automobila), od dodijeljenih 90 mil. kn. Većina automobila za koje su korisnici tražili sredstva su od proizvođača Renault, Tesla, Volkswagen i Škoda, piše Večernjak. U Fondu kažu da većina projekata kojima je sufinanciranje odobreno 2020. godine realizirana je u rokovima pa ih dosad nismo imali potrebu produljivati. 

Međutim, poznata im je situacija na tržištu vozila, o kojoj su razgovarali s generalnim zastupnicima i uvoznicima motornih vozila, dok su pripremali sam poziv. Upravo zato su u tekstu poziva naveli sljedeće: “Iznimno, iz Fondu opravdanih razloga, a u skladu s posebnim propisima moguće je po prethodno donesenoj poslovnoj odluci direktora Fonda i pod jednakim uvjetima za sve korisnike regulirati ugovorne odredbe vezane uz rok provedbe predmeta ugovora. Time su željeli ostaviti mogućnost prolongiranja rokova u slučaju većih zastoja s isporukom automobila, primarno zbog nedostatka mikročipova. "U stalnom smo kontaktu s generalnim zastupnicima, predstavničkim uredima, proizvođačima, uvoznicima i HGK te svakako uzimaju u obzir njihove informacije vezane uz krizu isporuke automobila", kažu u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). 

Gotovo 30 mil. kn isplaćeno 

Ove godine Fond je do sada korisnicima po ovogodišnjem i prošlogodišnjem pozivu isplatio oko 28 mil. kn a dio isplata po prošlogodišnjem pozivu bio je isplaćen lani i to za osobna vozila. 

Iznos poticaja koji neće biti iskorišten ove godine stavit će se na raspolaganje za sljedeće javne pozive Fonda, koji imaju istu namjenu, a novi javni poziv planiraju raspisati sljedeće godine. Cilj je postići kontinuitet u provedbi ovog programa raspisujući pozive svake godine, a što je u skladu s Integriranim nacionalnim energetskim i klimatskim planom za razdoblje od 2021. do 2030. godine, napominju u Fondu.